Suomen lähetystö ei ole kuullut P-Korean evakuointikehotuksesta

Pohjois-Korea on kehottanut ulkovaltoja harkitsemaan lähetystöhenkilökuntansa evakuointia, jos tilanne Korean niemimaalla kiristyy, kertoo Kiinan uutistoimisto Xinhua.

Suomen suurlähetystöön Etelä-Korean Souliin tietoa kehotuksesta ei ole saatu. Asian MTV3:lle vahvisti suurlähettiläs Matti Heimonen. Suomella on Soulissa yhteinen lähetystö Koreoiden kanssa.

Aiemmin evakuointipyynnöstä kertoi Venäjä. Venäjän Pohjois-Korean-suurlähetystön edustajan mukaan Pjongjangissa olevia suurlähetystöjä oli kehotettu harkitsemaan evakuoimista.

Venäjän lähetystö tarkkailee tilannetta, mutta ei ole vielä ryhtynyt toimiin evakuoimisen järjestämiseksi.

Etelä-Korea puolestaan valmistautuu vetämään työntekijänsä pois Pohjois-Korean puolella sijaitsevalta yhteiseltä teollisuusalueelta. Sodan puhkeamisella uhitellut pohjoinen on sulkenut pääsyn Kaesongin alueelle jo usean päivän ajan.

Alueella on yhä satoja eteläkorealaisia.

Etelä-Korean yhdistymisministerin mukaan työntekijät vedetään pois, jos heidän turvallisuutensa on vaarassa. Pohjois-Korea on aiemmin vakuuttanut, että eteläkorealaiset saavat poistua milloin tahtovat.

Britannia vahvisti saaneensa kehotuksen evakuoinnista Pohjois-Korealta. Maan ulkoministeriön mukaan Pohjois-Korean kehotus kuuluu maan tapaan kertoa siitä, että Yhdysvallat uhkaa heitä. Britannian ministeriö harkitsee kuitenkin matkustusohjeiden muuttamista Korean niemimaalle.

(MTV3–STT–Reuters–AFP)

Lue myös:

    Uusimmat