Mainos

Suomen ja Ruotsin ero asuntolainan hoidossa jakaa lukijoita: "Maksamme itsemme sairaiksi"

Ruotsalaisten huoleton tapa ottaa erittäin pitkäaikaisia asuntolainoja jakaa uutisen kommentoijat kahteen leiriin.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, miten Ruotsissa ihmetellään suomalaisten intoa ottaa asuntolainoja 10-25 vuoden maksuajalla. Ruotsissa asuntolainoja ei ole lyhennetty välttämättä lainkaan. 

Ruotsin käytäntö jakaa MTV:n lukijoiden mielipiteitä.

– Ymmärtääkseni potti vain kasvaa jos pitkittää velan maksua. Kannattaa maksaa velat mahdollisimman nopeasti pois.

Nimimerkki Asola puolestaan arvelee, että suomalaiset maksavat itsensä sairaiksi lyhytaikaisilla asuntolainoilla.

– Suomessa maksetaan itsensä sairaiksi ottamalla laina puolen miljoonan "arvoiseen" lautakasaan, joka mätänee viidessä kymmenessä vuodessa. Voisi hintoja ja tuota intoa omistamiseen ymmärtää, jos asunnot olisivat oikeasti jotain sellaista, joka jää jälkisukupolville - Saksan, Ranskan ja Espanjan tyylisiä kivisiä pikkulinnoja.

Nimimerkki Herdinna69 kertoo ottaneensa Suomen oloihin poikkeuksellisen pitkän lainan, jotta saa itse valita lyhentääkö lainaa vai sijoittaako rahat johonkin muuhun.

– Itselläni on lainaa (74% asunnon ostohinnasta) 50 vuoden laina-ajalla. Maksan toistaiseksi vain korot ja vastikkeen. Kun myyn asunnon, voin kuolettaa lainan. Olen käytännössä vuokralla pankille, mutta omassa vakaassa asunnossa, enkä minkään vuokraisännän armoilla. -- Eikä tarvitse kieli vyön alla stressata lainanlyhennyksistä. Niin, ja pankki kyllä nettoaa tästä systeemistä ihan kiitettävästi, kun kerää korkoja 50 vuoden ajan.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju muistuttaa, että asuntojen hinnat ovat Ruotsissa nousseet huomattavasti tuloja nopeammin. Tällä hetkellä ne ovat suhteessa tuloihin nyt yhtä korkealla kuin Suomessa ennen 90-luvun alun romahdusta.

Kesäkuun alussa Ruotsissa tulee kuitenkin voimaan lyhennyspakko.

– Ruotsin asuntokuplan puhkeamista odotellessa, toteaakin nimimerkki Jannne.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.