Suomen Israelin-suurlähetystö ohjeisti työntekijöitään pysyttelemään lähellä pommisuojia

Näin Iranin hyökkäykseen reagoitiin Israelin Tel Avivissa 0:52
Näin Iranin hyökkäykseen reagoitiin Israelin Tel Avivissa

Suomen Tel Avivin suurlähetystöstä kerrotaan Israelissa vallinneen tänään varovainen helpotus siitä, että Iranin hyökkäys näyttää olevan ohi.

Tilanne on Israelissa sunnuntain aikana palautunut "normaaliksi", luonnehtii edustuston päällikön sijainen Juhana Tuunanen. Lähetystössä arvioidaan Tuunasen mukaan, onko maanantaina tarvetta siirtyä etätöihin vai työskennelläänkö lähetystön tiloissa.

– Kaupungilla on kuitenkin ollut hiljaisempaa kuin normaalisti sunnuntaisin. Mielialoja en ole päässyt itse havainnoimaan työpöydän ääreltä, mutta varmasti ihmiset ovat helpottuneita ainakin siitä, että viimeöinen hyökkäys näytti loppuneen aamuyöllä, kertoo Tuunanen puhelimitse Tel Avivista.

Suomen Israelin-suurlähettiläs itse on virkamatkalla Suomessa.

Ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei loukkaantunut Iranin sunnuntain vastaisena yönä Israeliin tekemässä lennokki- ja ohjusiskussa, kerrotaan ministeriön viestintäpäivystyksestä.

Israelissa otettiin myöhään lauantaina käyttöön poikkeuskäytäntöjä turvallisuussyistä, varmuuden vuoksi.

– Oppilaitokset on suljettu maanantai-iltaan asti. Monella lähetystön työntekijälläkin on kouluikäisiä lapsia. Eilen illalla Israelin armeija ja väestönsuojaviranomainen tiedottivat, että kaikki oppilaitokset pidetään suljettuina 48 tunnin ajan, Tuunanen kertoo.

Lisäksi kaikki yli tuhannen hengen tilaisuudet, kuten konsertit ja urheilutapahtumat, on peruttu maanantai-iltaan asti.

Iskut eivät tulleet yllätyksenä

Iranin vastaisku Israeliin ei tullut Tuunasen mukaan yllätyksenä. Useiden maiden tiedustelupalvelut olivat ennustaneet Iranilta jonkinlaisia vastatoimia pääsiäisen iskulle Damaskoksessa, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja useita vallankumouskaartin jäseniä.

– Iranin mahdollisesta iskusta oli edeltävinä päivinä liikkunut paljon tietoa julkisuudessakin. Iskua odotettiin tapahtuvaksi. Monia skenaarioita oli esitetty siitä, minkätyyppinen isku voisi olla tulossa, Tuunanen sanoo.

Suurlähetystö oli etukäteen ohjeistanut henkilökuntaa pysyttelemään lähellä pommisuojia iskun varalta.

– Sota Gazassa on jatkunut puoli vuotta. Sodan alkuvaiheessa oli paljon raketti-iskuja tänne Tel Avivinkin alueelle, joten varautumiset tällaisiin tilanteisiin ovat meille hyvinkin tuttuja, Tuunanen kertoi.

Erilaiset turvallisuuskoulutukset ovat edustustojen arkipäivää, hän lisäsi.

– Kuten kaikissa kriisitilanteissa, evakuointi oli yksi vaihtoehto pahimmassa tilanteessa, mutta tässä vaiheessa on turha spekuloida sillä, mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Sekä me täällä Tel Avivissa että kaikki muutkin Suomen lähetystöt alueella ovat varautuneet erilaisiin tilanteisiin, edustuston päällikön sijainen Tuunanen sanoo.

Suomalaismatkailijoille ohjeet tekstiviestitse

Ulkoministeriön mukaan iskujen alettua myös suomalaismatkailijoille lähetettiin ohjeita tekstiviestillä.

Suomen ulkoministeriöön tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella suomalaismatkailijoita on Israelissa parhaillaan runsaat 300, palestiinalaisalueilla vajaat parikymmentä. Pysyvästi maassa arvioidaan asuvan noin parituhatta suomalaista.

–   Viestissä kehotettiin noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita ja selvittämään lähimmän pommisuojan sijainti. Heille kerrottiin myös, että lentoliikenteessä voi olla häiriöitä. Matkailijoita kehotettiin myös ilmoittamaan tilanteestaan läheisilleen Suomessa, kertoi ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi STT:lle.

Tuunanen kannustaisikin kaikkia suomalaisia tekemään aina matkustusilmoituksen, jotta tarvittaessa heille saadaan tällä tavalla välitettyä ajankohtaista tietoa turvallisuustilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat