Suomen EU-aloite: Puolustukseen lisää rahaa

MTV paikalla Nordic Response -sotaharjoituksessa – Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky? 6:16
Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky?

Suomen aloitteesta laaditussa yhteiskirjeessä on mukana yli puolet EU-maista.

Suomi ja joukko muita EU-maita haluaaEuroopaninvestointipankilta (EIP) nykyistäenemmänrahoitusta eurooppalaiselle puolustusteollisuudelle. Yhteensä 14 EU-maata esittää Suomen aloitteesta laaditussa yhteiskirjeessä EIP:n roolin vahvistamista EU:n puolustuksen tukemiseksi.

Yhteiskirjeessä ovat mukana muiden muassa EU:n suurmaat Ranska ja Saksa. Suomen puolesta kirjeen on allekirjoittanut pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Näin Orpo perustelee

Orpon mukaan EIP:llä voisi olla nykyistä selvästi suurempi rooli eurooppalaisen puolustusteollisuuden rahoituspohjan kasvattamisessa.

– EIP pystyy jo nykysääntöjensä puitteissa lainoittamaan enemmän niin sanottujen kaksoiskäyttöisten sotilastuotteiden hankkeita. EU:n puolustusteollisuuden tukeminen on tärkeää myös Euroopan kilpailukyvylle, ja se vahvistaa samalla sisämarkkinoita, Orpo sanoo valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.

Valtiojohtajien kirjeessä korostetaan nopeaa tarvetta saada lisäinvestointeja EU:n puolustus- ja turvallisuuskyvyn vahvistamiseksi, kun samaan aikaan Venäjä jatkaa aggressiotaan Ukrainassa. Kirjeessä mukana olevat maat katsovat, että EIP:n roolin vahvistaminen houkuttelisi myös lisää yksityisiä investointeja turvallisuus- ja puolustussektoreille.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon pommikoneista Itämerellä 0:56

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon pommikoneista Itämerellä.

Lue myös:

    Uusimmat