Ruotsin lippu noussut salkoon Natossa – "Ruotsi ollut tähän valmis 30 vuotta"

Ruotsin lippu nostettiin Naton lipputankoon 2:54
Ruotsin lippu nostettiin Naton lipputankoon

Ruotsin lippu on nostettu salkoon Naton päämajan edustalla Brysselissä Ruotsin kansallislaulun soidessa. Ruotsista tuli Naton 32. jäsenmaa viime torstaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson pitivät ennen lipunnostoa lehdistötilaisuuden sekä lyhyet puheet. Stoltenberg toivotti Kristerssonin tervetulleeksi Natoon ja kuvaili päivää historialliseksi.

– Natoon liittyminen on hyväksi Ruotsille, hyväksi Pohjolan vakaudelle ja koko liittomme turvallisuudelle, Stoltenberg sanoi.

Hän kehui Ruotsia huippuluokan kyvykkyyksistä, ensiluokkaisista asevoimista ja puolustusteollisuudesta sekä siitä, että maa käyttää yli 2 prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen.

Kristersson kiitti Stoltenbergiä Ruotsin jäsenyyttä edeltäneestä yhteistyöstä ja sanoi Nato-jäsenyyden saaneen vahvan tuen sekä Ruotsin parlamentilta että kansalta. Ruotsia edustivat paikan päällä myös kruununprinsessa Victoria, puolustusvoimien komentaja Micael Bydén sekä useat ministerit ja puoluejohtajat.

– Olemme olleet valmiita tähän tehtävään jo jonkin aikaa. Todellisuudessa viimeiset 30 vuotta, yksityiskohtaisemmin viimeiset kaksi vuotta, Kristersson sanoi.

Stoltenberg: Putin epäonnistui

Stoltenberg sanoi, ettei pääsihteerinä aloittaessaan olisi odottanut, että Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäseniä hänen kymmenvuotisen kautensa aikana, mutta Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen.

Stoltenberg sanoi Vladimir Putinin halunneen Ukrainaan hyökätessään vähemmän Natoa ja enemmän valtaa naapureihinsa sekä tuhota Ukrainan itsenäisenä valtiona.

– Mutta hän epäonnistui. Nato on suurempi ja vahvempi ja Ukraina lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin koskaan, Stoltenberg sanoi ja vakuutti Naton seisovan Ukrainan rinnalla.

Lipunnostoseremonian puheessaan Kristersson painotti maiden oikeutta päättää vapaasti omista turvallisuusjärjestelyistään ja mukaili Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin aiempia kommentteja Suomen Nato-jäsenyydestä.

– Kun Suomi liittyi Natoon, hän sanoi Putinin halunneen Ukrainan suomettumisen, mutta saikin Suomen natoistumisen – ja nyt Ruotsin, Kristersson sanoi.

Aiemmin lehdistötilaisuudessa pohjoismaisesta yhteistyöstä puhuttaessa Kristersson kertoi saaneensa ensimmäiset onnittelut jäsenyydestä Suomen tuoreelta presidentiltä Alexander Stubbilta ja Norjan pääministeriltä Jonas Gahr Störelta. Hän mainitsi myös Suomen vastikään väistyneen presidentin Sauli Niinistön.

–  Puhuin Sauli Niinistön kanssa matkalla tänne, Kristersson kertoi.

Turkki ja Unkari viivyttivät jäsenyyttä

Ruotsista tuli virallisesti Naton 32. jäsenmaa viime torstaina, kun pääministeri Kristersson luovutti jäsenyyteen tarvittavat dokumentit Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille Washingtonissa.

Suomi ja Ruotsi hakivat Naton jäsenyyttä yhtä aikaa toissa toukokuussa, mutta Suomesta tuli jäsen jo viime vuoden huhtikuussa.

Pitkään vastustellut Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden tammikuussa sen jälkeen, kun Ruotsi oli ensin muun muassa muuttanut terrorismilainsäädäntöään vastaamaan enemmän Turkin vaatimuksia.

Viimeisenä Ruotsin jäsenyyden hyväksyi Unkari, vaikka maa oli aiemmin luvannut, ettei se jäisi viimeiseksi Ruotsin jäsenyyden hyväksyväksi maaksi. Unkarin parlamentti hyväksyi Ruotsin jäsenyyden ratifioinnin 26. helmikuuta, ja maan uusi presidentti Tamas Sulyok allekirjoitti asiakirjan viime viikolla.

 

Lue myös:

    Uusimmat