Suomen ensimmäinen alpakkakehräämö aloitti

Suomen ensimmäinen alpakkakehräämö on aloittanut toimintansa Salon Mathildedalissa. Alpakan villa on hienoa ja arvokasta, mutta itse eläin on helppohoitoinen ja vaatimaton.

Salon Mathildedalissa laiduntaa nyt 25 alpakkaa. Koko Suomessa niitä on arviolta yli tuhat mutta alle 2 000, virallista rekisteriä ei ole. Yli 20 alpakan laumoja on enintään kymmenen. 

Tähän saakka alpakan villan kehrääminen langaksi on ollut työlästä.

- Minulla on ollut alpakoita jo kymmenen vuotta. Olen lähettänyt villani Englantiin kehrättäväksi siksi, ettei tällaista erikoiskehräämöä, nimenomaan pienkehräämöä ole ollut täällä Suomenmaassa eikä lähempänä, kertoo alpakkayrittäjä Sini Honkala.

Honkala odotti aikansa, että joku perustaisi kehräämön Suomeen.

- Odotin, että joku alan ammattilainen laittaisi kehräämön pystyyn. Koska niin ei käynyt, päätimme yrittää itse ja ryhtyä hulluiksi, naurahtaa Honkala.

 Kanadasta laivatut koneet saapuivat kuusi viikkoa sitten ja joutuivat heti ahkeraan käyttöön.

- Koneet ovat käyneet, mutta omia villoja emme ole edes ehtineet aloittaa eikä varmaan pitkään aikaan ehditäkään. Monella asiakkaalla ovat kolmen, neljän vuoden villat odottamassa kehräämistä. Toivottavasti tästä tulee kannattavaa liiketoimintaa, sanoo Honkala.

Villan tie langaksi vaatii lukuisia työvaiheita ja koneita pesusta kuidun erotteluun, karstaamiseen, venyttämiseen ja kehräykseen.

Hienoa ja arvokasta villaa

Etelä-Amerikasta Andien vuoristosta kotoisin oleva alpakka on vaatimaton eläin.

-  Alpakka on ehkä helpoin mahdollinen kotieläin mitä voi olla, koska se ei vaadi sinulta yhtään mitään. Kun sillä on vettä, heinää ja tarvittavat kivennäisaineet ja se keritään kerran vuodessa, siinä on se tarvittava, kertoo alpakkayrittäjä Sini Honkala.

Talvestakin alpakka selviää hyvin kunhan sillä on sääsuoja. 

Alpakan villa kuuluu maailman hienoimpiin ja harvinaisimpiin kuituihin ja hinta on sen mukainen. Alapakanvillan sanotaan olevan seitsemän kertaa lämpimämpää kuin lampaanvilla. Villasta voi valmistaa melkein mitä vain alusvaatteista mattoihin.

- Hienoimmat, mitä olen itse nähnyt, olivat lähes läpinäkyvästä alpakkakankaasta tehty hääpuku ja miehellä täysalpakkainen shaketti, kuvailee Sini Honkala. 

Ei siis ihme, että muinaisessa inkojen valtakunnassa vain kuninkaalliset saivat käyttää alpakanvillaisia vaatteita. 

Alpakkatuotteiden kalleutta Sini Honkala perustelee näin:

- Alpakka lisääntyy hitaasti, eläimiä on vähän ja hienousaste määrittää arvoa. Toisaalta se on kevyt villa eli valmiina tuotteena 100 grammasta saa 30 prosenttia enemmän tuotetta kuin lampaasta. Se tulee hinnassa siinä mielessä takaisin.

Itse alpakatkin ovat arvokkaita eläimiä. Yksi emä maksaa 6 000 - 8 000 euroa. Kerralla niitä on hankittava ainakin kolme, koska ne viihtyvät laumassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja