Mainos

Suomeen tuotiin suuri määrä lääkkeitä ja dopingaineita väärillä tiedoilla – Tulli epäilee 12 ihmistä rikoksista

Tulli on saanut valmiiksi laajan esitutkinnan, joka liittyy Suomeen tuotuihin lääkeaineisiin. Rikoshyödyn suuruus on Tullin mukaan 2,2 miljoonaa euroa.

Rikoskokonaisuudessa epäillään vuosina 2015‒2016 tuodun maahan 39 eri tullauskerralla tuotteita, jotka ovat EU-alueella kiellettyjä, rajoitetuksen alaisia, luvanvaraisia tai erillisen viranomaisilmoituksen vaativia.

Tullin mukaan on syytä epäillä, että tuotteet on ilmoitettu maahantuonnin yhteydessä väärillä nimikkeillä ja tulli-ilmoittamisen yhteydessä on käytetty vääriä toimijatietoja. 

Tutkinnan perusteella epäillään, että Kanaalisaarille rekisteröity yritys osti Yhdysvalloista elintarvikkeita, rehuja sekä lääkkeeksi ja dopingaineiksi luokiteltuja tuotteita. Yritys toi tuotteet Suomeen ja myi ne verkkokaupan kautta EU-alueelle.

Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaalla sijaitsevan suomalaisen yrityksen kanssa maahantuotavien tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttaja-asiakkaille.

Suuri määrä lääkkeitä ilman lupia

Esitutkinnan aikana on selvitetty yhteensä yli 2 000 erilaista maahantuotua tuotetta, joista Fimea on luokitellut lääkkeeksi 166. Yhdysvalloista on tuotu Suomeen yhteensä noin 772 000 lääketablettia, kuten esimerkiksi särkylääkkeitä, joiden maahantuonti olisi edellyttänyt Fimean myötämää lupaa.

Lisäksi maahan on tuotu noin 200 000 dopingtablettia. Kuluttajille on päätynyt verkkokaupan kautta Suomeen ja muihin EU-maihin yli 460 000 lääke- ja yli 90 000 dopingtablettia.

Tulli on tutkinut tapausta epäiltynä törkeänä dopingrikoksena, törkeänä veropetoksena, törkeänä tulliselvitysrikoksena, lääkerikoksena, salakuljetuksena ja dopingrikoksena.

Esitutkinnan aikana on kuulusteltu useita henkilöitä, joista 12 epäillään rikoksesta. Tapaus siirtyy syyteharkintaan marraskuun aikana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja