Suomeen siirretään Välimeren EU-maista 175 turvapaikanhakijaa – Supo ja Migri syynäävät taustat

Migriltä pyydetään selvitystä mongolialaisen hoitajan tapauksesta 3:38
Migriltä pyydetään selvitystä mongolialaisen hoitajan tapauksesta

Suomi ottaa vastaan enintään 175 turvapaikanhakijaa, jotka siirretään Välimeren alueen EU-maista. Hallitus päätti asiasta torstaina.

Siirrettävien hakijoiden tulee olla todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa. Etusijalla ovat haavoittuvassa asemassa olevat hakijat.

Siirrot tapahtuvat EU:n tilapäisen ja vapaaehtoisen yhteisvastuumekanismin puitteissa. Siirrot ovat Välimeren alueen maiden toivoma ensisijainen tapa osoittaa yhteisvastuuta.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan turvapaikanhakijoiden siirtäminen muihin EU-maihin parantaa Välimeren maiden kykyä vastaanottaa hakijoita ja ehkäistä luvatonta edelleen liikkumista sekä vaikuttaa maiden halukkuuteen edetä yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen.

–  Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Suomi voi itsekin joutua tilanteeseen, jossa se tarvitsee muiden jäsenvaltioiden tukitoimia siirtojen muodossa tai muulla tavoin. Siksi pidän tärkeänä, että myös Suomi tarjoaa tarvittaessa tukea muille jäsenvaltioille, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Siirrot toteutetaan porrastetusti. Maahanmuuttovirasto ja Suojelupoliisi tarkistavat henkilöiden taustat ennen heidän siirtämistään Suomeen.

Myös talvella 2020 Suomeen päätettiin siirtää Välimeren alueen EU-maista 175 turvapaikanhakijaa. Viime kuussa hallitus puolestaan päätti, että Suomi ottaa vastaan kymmenen turvapaikanhakijaa, jotka oli pelastettu Ranskaan rantautuneelle Ocean Viking -alukselle.

Lue myös:

    Uusimmat