Suomeen saapui pikarahtina yli 200 kiloa marihuanaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina yhdeksän ihmistä marihuanan maahantuontiin ja levitykseen liittyvässä huumausainerikoskokonaisuudessa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan joukko osallistui yhteensä yli 200 marihuanakilon maahantuontiin tai levitykseen. Huumeet saapuivat tuomion mukaan pikarahtiyhtiöiden kuljetuksina pääosin eri puolille pääkaupunkiseutua. Kuljetuksia oli useita, ja ne ajoittuivat vuosiin 2021 ja 2022.

Tuomitut eivät ole Suomen kansalaisia. Tulli ja Lounais-Suomen poliisi kertoivat maaliskuussa, että jutussa epäillyt ovat muun muassa Kiinasta ja Länsi-Afrikasta.

Toinen päätekijä jäi tuntemattomaksi

Pisimmän tuomion saanut 37-vuotias mies vastasi oikeuden tuomion mukaan yli 131 marihuanakilon maahantuonnista ja levityksestä Suomessa. Käräjäoikeus katsoi hänen olleen keskeisessä roolissa huumeiden maahantuonnissa. Hänen kanssaan toimi myös toinen mies, joka jäi kuitenkin kokonaisuudessa tuntemattomaksi.

Toiseksi pisimmän tuomion kokonaisuudessa sai puolestaan 48-vuotias mies, jonka katsottiin osallistuneen yli 76 maahantuodun marihuanakilon levityksen järjestelyihin.

Osa oikeudessa tuomituista osallistui tuomion perusteella eri tavoin huumeiden hallussapitoon tai levittämiseen eteenpäin. Tuomituista osa myönsi syytteet.

Puoli miljoonaa valtiolle rikoshyötynä

Pisimmän tuomion kokonaisuudessa sai Xiaoming You, 37, jonka käräjäoikeus tuomitsi seitsemäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Hän kiisti syytteet enimmälti osin.

Hänen kirjanpitäjänään ja avustajanaan pidetty Xiaowei Chen, 37, tuomittiin vankeuteen neljäksi vuodeksi. Myös hän kiisti oikeudessa syytteet.

Lisäksi molemmat velvoitettiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä yhteisvastuullisesti yli puoli miljoonaa euroa.

Michael Kofi Atiaku, 48, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Myös Atiaku kiisti syytteet oikeudessa.

Käräjäoikeus hylkäsi kahden kokonaisuudessa syytteessä olleen ihmisen syytteet törkeästä rahanpesusta.

Lue myös:

    Uusimmat