Suomalaistutkija arvioi uuden influenssaviruksen tarttuvan helposti – "Geneettisesti kaikki välineet siihen"

7:15
Katso video: Suomalaisasiantuntija kertoo, miten ison riskin uudet taudit muodostavat

Tutkijat ovat kesän aikana havainneet Aasiassa kaksi uutta tuntematonta tautia. 

Kiinassa löydettiin kesäkuussa influenssavirus, joka muistuttaa monin tavoin sikainfluenssana tunnettua H1N1-virusta. Se aiheutti maailmanlaajuisen pandemian vuonna 2009.

Tänään uutiskanava CNN kertoi puolestaan uudesta tuntemattomasta keuhkokuumeesta, joka on tappanut yli 1 700 ihmistä Kazakstanissa. 

Virologian dosentti Matti Jalasvuoren mukaan tapaukset voivat olla todellisia uhkia, mutta uutisointiin on hyvä suhtautua silti varauksella.

 – Taudeista uutisoidaan nyt aika herkästi.

Jalasvuoren mukaan Kazakstanin tapaus vaikuttaa toistaiseksi hyvin epävarmalta. Jalasvuoren mukaan varoituksia tapauksesta on antanut Kiina, eivätkä kazakstanilaiset ole kiinalaisten kanssa täysin samoilla linjoilla tuntemattomasta taudista.

– Ainakaan tällä hetkellä asiaa ei kannatta ottaa kovin vakavasti, mutta tietysti tilannetta pitää seurata. Nyt tulee päästää jäljille siitä, mistä siellä on oikeasti kyse.

Uuteen influenssavirukseen on varauduttava

Kazakstanin tapauksen sijaan Kiinan uusi influenssavirus on Jalasvuoren mukaan varteenotettava uhka.

– Näyttää siltä, että virus on tarpeeksi erilainen aikaisemman sikainfluenssan kanssa. Eli vanha virusinfektio tai rokote ei anna kätevää suojaa virusta vastaan. Jos se sattuu muuttumaan tällaiseksi helposti ihmisestä toiseen leviäväksi versioksi, sillä on epidemian uhka.

Epidemian uhkaan on varauduttava silloin, jos virus leviää helposti ihmisestä toiseen globaalisti, aiheuttaa vakavia oireita ja jos olemassa ei ole valmista rokoteteknologiaa virusta vastaan.

Jalasvuoren mukaan löydetty influenssavirus voi tämänhetkisten tietojen perusteella levitä helposti ihmisestä toiseen.

– Sillä näyttäisi olevan geneettisesti kaikki välineet siihen

Influenssaviruksen kohdalla tilanne on toistaiseksi kuitenkin koronavirusta toiveikkaampi.

– Tiedämme, miten influenssaa vastaan tehdään rokote, ja sitä kautta se saadaan huomattavasti nopeammin valmistukseen.

Tilanne voi pahentua nopeasti

Jalasvuoren mukaan tulevaa tautitilannetta on tarkkailtava. Vaikka valmiudet uutta influenssavirusta kohtaa ovatkin koronavirukseen verrattuna paremmat, tilanne voi pahentua nopeasti.

– En usko, että tilanne räjähtää käsiin, mutta jos saamme uuden influenssaepidemia koronan päälle, se ei helpota tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja