Mainos

Suomalaisturisti Kreetan järistyksestä: Koko auto rupesi heilumaan

– Olin juuri ohittamassa pyöräilijää, kun hän alkoikin yhtäkkiä mutkitella valtavasti edessäni. Ihmettelin, että miten voi olla mahdollista, kun hän ajoi ihan suoraan aikaisemmin. Kun ihmisiä alkoi tulla ulos rakennuksista, tajusin, että tämähän on maanjäristys.

Näin kuvailee MTV3 Uutisille suomalainen Juhani Perttula, joka on parhaillaan lomailemassa Kreetan saarella sijaitsevassa Plataniaksessa.

Voimakas, yli 6 magnitudiasteikolla ollut maanjäristys vavisutti iltapäivällä Kreikan suurinta saarta. Järistyksen keskus sijaitsi merellä, noin 60 kilometriä saaren länsiosassa sijaitsevasta Hanian kaupungista.

– Järistyksen sattuessa olin lähtenyt käymään kaupassa autolla. Ajoin Plataniaksen keskustaan, kun yks kaks auton ohjaus ei enää totellutkaan. Luulin, että auton kumit puhkesivat tai niissä on ilmanpainetta. Koko auto rupesi heilumaan, ja ohjaaminen oli vaikeaa, Perttula kertoo järistyksen ensihetkistä.

– Ihmisiä alkoi sitten samassa rynnätä ajotielle, ja he pysäyttivät liikenteen. Kyllä se aika yllättävä tilanne oli.

Järistys ohi muutamassa minuutissa

Paikallisen radioaseman mukaan rakennuksia ja kauppoja on kärsinyt aineellisista vahingoista. Perttulan mukaan vahinkoja ei kuitenkaan näy eikä mikään ole sortunut ainakaan Plataniaksen lomakohteessa.

– Liikenteessäkään ei sattunut mitään onnettomuuksia, vaikka Plataniaksen pääkatu on vilkas. Kaiken kaikkiaan kaikki oli ohitse muutamassa minuutissa eli hyvin nopea juttu.

Kreikka on yksi Euroopan maanjäristysherkimmistä maista. Parikymmentä kertaa Kreetalla lomaillut Perttula kertoo, että vaikka hänelle luonnonilmiö oli ensimmäinen laatuaan, paikalliset ovat tottuneet maanjäristyksiin.

– Ihmiset käyttäytyivät rauhallisesti, mutta tulivat hyvin nopeasti ulos kadulle rakennuksista. Kaikki vaikutti hyvin organisoituneelta. Ihmiset ovat tottuneet maanjäristyksiin täällä.

– Tilanne jatkui muutaman minuutin päästä siten, että joku näistä tiellä olevista ihmisistä ohjasi liikennettä ja kehotti minuakin jatkamaan matkaa. Elämä siis jatkui ihan normaalisti, vaikka keskusteluryhmiä olikin syntynyt kadulle.

Perttulan mukaan myös hän on käynyt läpi kokemusta huoneistohotellinsa muiden turistien kanssa. Kiivain turistikausi on tosin jo ohitse Kreetallakin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.