Mainos

Suomalaisten nuorten tupakointi vähenee, mutta nuorten miesten haitallinen nuuskaaminen lisääntyy

Suomalaiset nuoret tupakoivat entistä vähemmän, mutta samaan aikaan 18-vuotiaiden nuorten miesten nuuskaaminen on lisääntynyt edelleen, selviää Nuorten terveystapatutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalaisista 16-18-vuotiaista tytöistä ja pojista tupakoi päivittäin. Vielä vuosituhannen alussa noin joka kolmas 16-18-vuotias tupakoi.

Nuuskan kokeileminen ja käyttäminen ovat lisääntyneet kaikissa ikäryhmissä vuosituhannen alusta, mutta viimeisen kahden vuoden aikana ainoastaan 18-vuotiaiden poikien nuuskan käyttö on jatkanut nousuaan.

Yhä harvemmassa kodissa sauhutellaan, kun myös vanhempien tupakointi on edelleen vähentynyt. Kodin sisätiloissa tai perheiden autoissa ei juuri sallita tupakointia, mutta osassa kodeista sallitaan parveketupakointi.

Yli kaksi kolmasosaa nuorista ei ole nähnyt äitinsä tupakoivan koskaan. Vastaavasti hieman yli puolet nuorista ei ole nähnyt isänsä tupakoivan, mutta noin viidesosa kertoo isänsä nuuskaavan.

Kaveri tai tuttu hakee juomat

Raittiiden nuorten osuus lisääntyi ja alkoholin käyttö sekä humalajuominen vähenivät vuosituhannen alusta vuoteen 2015 asti. Kahden viime vuoden aikana raittiiden nuorten osuus ei ole enää kasvanut, eikä alkoholin käyttö tai humalajuominen vähentynyt.

Alkoholin käyttö oli kuitenkin edelleen hieman harvinaisempaa kuin neljä vuotta aikaisemmin.

Osa alaikäisistä kertoo onnistuneensa itse ostamaan alkoholia kaupasta, mutta yksikään ei ollut itse ostanut juotavaa Alkosta. Pääasiassa joku muu ostaa juomat alaikäisille, ja yleensä kyseessä on kaveri tai tuttu.

Alle 13-vuotiaiden arkeen tupakka ja alkoholi eivät joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kuulu.

Tampereen yliopiston tekemään tutkimukseen vastasi 4058 12-18 -vuotiasta nuorta. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977 lähtien.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.