Suomalaisprofessorin mukaan kotimainen koronarokote voi olla testissä jo kesällä: "Pidämme sitä hyvin todennäköisenä"

Kaksi suomalaisryhmää kehittää parhaillaan koronarokotetta kotimaisin voimin – virologian professori Kalle Saksela pitää todennäköisenä, että rokote saadaan kokeiluun jo kesällä 14:13
Virologian professori Kalle Saksela pitää todennäköisenä, että rokote saadaan kokeiluun jo kesällä.

Kaksi suomalaisryhmää kehittää parhaillaan kotimaisin voimin koronarokotetta.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan ryhmä kehittää rokotetta, joka annetaan nenäsumutteena. Nopeimmillaan tämä rokote voisi olla kokeilussa jo tulevana kesänä.

– Kyllä me pidämme sitä hyvin todennäköisenä. Me etenemme nopeasti ja meillä on alkukesästä tuotettuna rokotetta runsaasti sen tyyppisenä valmisteena, jota ihmisille voi antaa.

Rokotteiden kehittäminen ei ole yksinkertaista ja nopeaa puuhaa vaan siinä on otettava huomioon todella monia asioita. Ensin sitä testataan hiirillä ja jos se toimii toivotulla tavalla, niin seuraavaksi ovat vuorossa testit ihmisillä. Senkin jälkeen täytyy vielä tehdä paljon erilaisia kokeita, jotka vievät myös paljon aikaa.

– Nyt kun maailma on hyvin eri asennossa kuin normaalisti, niin voisi olettaa, että näistä (aikaa vievistä kokeista) voitaisiin periaatteessa aika paljonkin tinkiä. Se on sitten keskustelun paikka viranomaisten ja eri tahojen kanssa, että mistä voidaan tinkiä, kuinka paljon ja mitä tietoa meillä tarkkaan sanoen voisi olla, jotta tällaista rokotetta voisi alkaa käyttämään vaikka hyvin rajatusti riskiryhmille, Saksela sanoo.

Hän huomauttaa, että vaikka puhutaan rokotteesta, niin sitä ei alettaisi heti antamaan kaikille kansalaisille vauvasta vaariin.

– Jos näistä turvallisuusnäkökulmista tingitään nopeutetulla aikataululla, niin ilman muuta tässä puhuttaisiin rokotteesta, jota annetaan vaan erityisen suuressa riskissä oleville ihmisille, joille riski tästä taudista on varsin huomattava, jolloin ehkä pieni riski tässä voitaisiin sallia, Saksela kertoo.

Sakselan ryhmä kehittää nenäsumutteena annettavaa rokotetta, joka on hänen mukaansa tehokkaampi immuunivasteen tuottaja kuin lihakseen annettava rokote.

– Tällä hetkellä meidän käsitys on, että juuri nenään annettuna se olisi kaikkein tehokkain ja myöskin kaikkein kätevimmin annosteltavissa.

Katso koko Kalle Sakselan vierailu Viiden jälkeen -ohjelmassa artikkelissa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat