Suomalaisosaaminen voi olla iso myyntivaltti autovalmistajien silmissä – tätä ei muilta löydy: "Ajoituksemme on äärimmäisen hyvä"

Terrafame ryhtyy markkinoimaan maailman vihreimpiä akkukemikaaleja 1:49
Terrafame ryhtyy markkinoimaan akkukemikaalejaan maailman vihreimpinä. Se odottaa siitä kilpailuvalttia sähköautovalmistajien silmissä. Aihetta käsiteltiin Maikkarin Seitsemän uutisissa keskiviikkona 2.12.2020.

Terrafamen akkukemikaalitehdas aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Siitä tulee valmistuttuaan yksi maailman suurimmista nikkelisulfaatin tuotantolaitoksista. Uuden tehtaan myötä yhtiöllä on sen itsensä mukaan hyvät valmiudet tuottaa planeetan vihreimpiä akkumateriaaleja sähköautoihin.

Suomalainen monimetalliyhtiö Terrafame kertoo, että sen keväällä käynnistyvän akkukemikaalitehtaan hiilijalanjälki on pienin maailmassa ja yli 60 prosenttia pienempi kuin teollisuudessa keskimäärin. Tämä on pitkälti tuotantomenetelmän ansiota.

– Kellään muulla ei ole käytössä bioliuotusta, jossa bakteerit tekevät sen työn, jota monet kilpailijoistamme tekevät sähkön avulla, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalien valmistusprosessista ympäristöystävällisempää tekevä bioliotus voi hyvinkin muodostua kilpailuvaltiksi asiakkaiden eli muun muassa sähköautovalmistajien silmissä.

Nikkelisulfaattia jopa miljoonaan sähköautoon vuodessa

Maaliskuussa toimintansa aloittava akkukemikaalitehdas on maailman suurin. Muitakin suuria tuotantolaitoksia on rakenteilla, mutta Lukkaroisen mukaan Terrafame on ensimmäinen, joka saa tuotteensa markkinoille.

– Meidän ajoituksemme on äärimmäisen hyvä, Lukkaroinen hehkuttaa.

Terrafamen uudessa tehtaassa syntyy vuosittain jopa 170 000 tonnia nikkelisulfaattia, mikä riittää noin miljoonaan sähköautoon. Kobolttisulfaattia puolestaan valmistuu 300 000 sähköauton tarpeisiin.

Tehtaaseen on investoitu noin 240 miljoonaa euroa. Se luo noin 170 uutta työpaikkaa.

Vihreää edistystä myös muualla

Suomalainen energiayhtiö Fortum tiedotti viime viikolla kehittäneensä uuden teknologian ladattavien litiumioniakkujen sisältämän litiumin kierrättämiseen. Yhtiö uskoo sen poistavan pullonkauloja liikenteen sähköistymisen tieltä.

– Tämä on merkittävä kehitys, joka auttaa vastaamaan sähköautojen valtavaan kysyntään ja lisäämään sitä, Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer kertoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat