Suomalaisnäyttelijä Maria Heiskasta ylistetään taas Ruotsissa

Ruotsin arvostetuimman elokuvapalkinnon Guldbaggen parhaasta naispääosasta viime vuonna saanut suomalaisnäyttelijä Maria Heiskanen on tehnyt näyttävän paluun länsinaapurin puhenäyttämölle. Äskettäin helsinkiläistynyt Heiskanen on saanut runsaasti kehuja roolistaan Tukholman kaupunginteatterin Kontrakt med Gud -näytelmässä.

Svenska Dagbladetin kriitikko Lars Ring luonnehtii Heiskasen näyttelevän "täydellisen nerokkaasti".

Dagens Nyheterin arvostelija Maina Arvas kirjoittaa, että näytelmän kirjoittaneen ja ohjanneen Mattias Anderssonin kieli on veitsenterävää. Ohjaus ja näyttelijäntyö saavat Arvasilta kiitosta.

– Maria Heiskanen hallitsee sävyn kenties kaikkein parhaiten, Arvas kirjoittaa.

Uusi yhteistyökumppani

Heiskanen on kritiikeistä ilahtunut ja sanoo suunnittelevansa jäämistä Tukholmaan työskentelemään. Hän on asunut kaupungissa aiemminkin.

– Totta kai se on hienoa, mitä ne kirjoitti. Nyt haluan vain tehdä töitä. Seuraava esitys on vasta perjantaina. Joudun ramppailemaan pitkin Tukholmaa ja käymään kaiken maailman museoissa, Heiskanen sanoo puhelimitse Tukholmasta.

Hän ei ollut aiemmin työskennellyt Anderssonin kanssa, mutta yhteistyö sujui heti hyvin.

– Se on aivan mahtava tyyppi, jolla ei ollut mitään tarvetta pönkittää itseään eikä tekstiään. Hänellä ei ollut mitään sellaista, että tekstiin ei saa koskea, Heiskanen sanoo.

Näytelmä valinnoista ja selviytymisestä

Näytelmä kertoo lähiöperheestä, jossa mies on jättämässä vaimonsa ja perheen 17-vuotias tytär kokeilee amfetamiinia. Kun tytär huumetta nautittuaan joutuu auton yliajamaksi, isä, joka ei ole jumalaan uskonut, lupaa tälle uhraavansa kaiken, jos tytär vain pelastuu.

Ja tytär pelastuu. Isä, joka on hieronut jumalan kanssa kauppaa, joutuu maksumieheksi.

– Kysymys valinnoista ja siitä, että joka ikinen valinta vaikuttaa, Heiskanen sanoo.

– Valinnoilla on seuraus, ja ihmiset yrittävät selviytyä parhaan mahdollisen kykynsä mukaan.

Kriitikot kuvaavat näytelmää teräväksi, syvälliseksi ja hauskaksi.

Kontrakt med gud on monimutkainen ja herkkävireisen ironinen näytelmä, joka käsittelee itsensä hahmottamista epävarmassa tulevaisuudessa, uskoa kauppatavarana ja perustavanlaatuista iäisyyden pelkoa, Lars Ring kirjoittaa.

Kantaesityksensä Kontrakt med Gud eli Sopimus jumalan kanssa sai lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat