Suomalaisia virkamiehiä maalitetaan entistä enemmän – presidentti Sauli Niinistö jyrähtää: "Tämä on vakava asia"

5:13
Poliisin kohtaama väkivalta on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella – työparinsa menettänyt Mikko kertoo traagisesta poliisisurmasta

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa virkamiehiin kohdistuvaan maalittamiseen, joka on viime vuosina kiihtynyt etenkin turvapaikanhakijoihin liittyvien kiistojen vuoksi. 

Presidentti ilmaisi huolensa virkamiehiin kohdistuvasta maalittamisesta uudelleentviittaamalla ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön johtajan Ville Cantellin tviitin.

Cantell jakoi tviitissään Ylen A-studion selvityksen siitä, miten virkamiesten – kuten poliisien, syyttäjien ja tuomareiden – yksityiselämää kaivellaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tämä on vakava asia. Ei saa olla niin, että työkseen muita palvelevat ja suojaavat ihmiset joutuvat itse ahdistetuiksi, Niinistö muotoilee tviitissään.

Tasavallan presidentti kerää Twitterissä kiitosta, ja moni Niinistön seuraaja allekirjoittaa maan päämiehen huolen.

Tästä maalittamisessa on kyse

Etenkin maahanmuuttoa, rikosasioita sekä petoeläimiä käsittelevät virkamiehet kokevat joutuvansa maalittamisen, eli tietynlaisen suunnitellun operaation kohteeksi.

Viimeisen parin vuoden aikana hurjasti lisääntynyt ilmiö, maalittaminen, on tavallisesti jonkun henkilön mustamaalaamista sosiaalisessa mediassa tai Internetissä.

Se on tavanomaista arvostelua vakavampi asia: Mustamaalaaja selvittää virkamiehen yksityiselämästä arkaluontoisia tietoja, jotka julki tuomalla virkamiehelle pyritään tekemään vahinkoa tai muulla tavoin vaikuttamaan tämän toimintaan.

Ylen mukaan etenkin turvapaikanhakijoiden koskeneet mielenosoitukset ovat lisänneet poliisien maalittamista. Maahanmuuton parissa työskentelevien poliisien ajatellaan olevan puolueellisia henkilöitä, jotka eivät noudata lakia. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja