Suomalaiset suhtautuvat uusiin autoihin epäilevästi: "Keskeisin syy on kotimainen verotus"

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Oletko ostamassa käytettyä autoa? Kiinnitä näihin asioihin huomiota, jos haluat välttää pahimmat sudenkuopat.

Yli puolet suomalaisista ei usko ostavansa ikinä uutta autoa, selviää netin markkinapaikka Tori.fi:n kyselystä.

Suomessa on liikennekäytössä yli kolme miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa, mutta ajoneuvojen keskimääräinen ikä kasvaa vuosi vuodelta. Suomen autokanta lukeutuukin jo maanosamme iäkkäimpiin, sillä läntisessä Euroopassa ainoastaan kreikkalaiset, espanjalaiset ja portugalilaiset ajavat meitä vanhemmilla autoilla.

Torin kyselytutkimus paljastaa joitain syitä sille, miksi maamme autokanta on vanhentunut tasaisesti koko vuosituhannen ajan.

Iso osa suomalaisista autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista suhtautuu nimittäin epäilevästi uuden auton hankintaan.

Suomalaiset haluavat autoveron alas

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa myytiin vuonna 2019 noin 625 000 käytettyä henkilöautoa, kun uusia meni kaupaksi noin 115 000. Kaiken kaikkiaan lähes joka neljäs liikennekäytössä ollut henkilöauto vaihtoi viime vuonna omistajaa.

60 prosenttia Torin kyselytutkimukseen vastanneista ei usko ikinä ostavansa uutta autoa. Uusien autojen teknologia epäilyttää 71 prosenttia vastaajista.

– Liki kolmannes autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista ei aina käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Ei siis ihme, että Suomen autokanta vain vanhenee, Torin autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo tiedotteessa.

– Suomalaisten mielestä siihen selkeästi keskeisin syy on kotimainen ajoneuvoverotus. 90 prosenttia on sitä mieltä, että ajoneuvoverotusta tulee keventää, Tuomisto jatkaa.

Negatiivisia lukuja vihreyden kannalta

Torin kyselyyn vastanneista 23 prosenttia uskoo, että sähköautot ovat aivan yhtä saastuttavia kuin polttomoottoriautot, eivätkä siksi pidä niitä realistisena vaihtoehtona. Toiseksi yleisin syy sähköautojen karttamiselle oli hinta.

– Joka viides sanoo, ettei aio ikinä hankkia edes sähköhybridiä, saati täyssähköä. Lähes puolet suomalaisista ei mieti autokaupoilla kaaran ympäristöystävällisyyttä. Toisaalta 45 prosenttia sanoo, että täyssähkö tai sähköhybridi on mahdollinen tulevaisuudessa, mutta ei nyt, Tuomisto toteaa.

Hinta on suomalaisille tärkeä kriteeri, sillä kyselytutkimuksen perusteella 25 prosenttia vastaajista oli valinnut autonsa sen perusteella. Toiseksi eniten kiinnitetään huomiota käyttövoimakustannuksiin.

Lähteet: Tori.fi, Autoalan tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat