Suomalaiset lihovat lihomistaan – ”Meihin on rikastunut sellainen geneettinen materiaali…”

7:53

Huomenta Suomessa pohdittiin perjantaiaamuna syitä suomalaisten lihavuusepidemiaan.

Yli neljännes suomalaisista on lihavia. Se tarkoittaa, että heidän painoindeksinsä on yli 30 ja ylimääräisiä kiloja parikymmentä.

Ylipainoisia eli niitä, joiden painoindeksi on yli 25, on vieläkin enemmän: 72 prosenttia miehistä ja 63 prosenttia naisista. Tiedot käyvät ilmi THL:n viime viikolla julkaisemasta, uusimmasta FinTerveys 2017 -tutkimuksesta.

– Kuusi vuotta sitten edellisessä mittauksessa näytti siltä, että suomalaisten lihavuuden yleistyminen olisi tasaantunut. Nyt näissä uusissa luvuissa näkyykin, että on tapahtunut aika roima uudelleennousu. Nyt ei näytä siltä, että lihavuusepidemia tasaantuisi, lihavuustutkija ja professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta kertoi lähetyksessä.

Mistä lihavuuden yleistyminen johtuu?

– Uskon jollakin tavalla, että kun me suomalaiset ollaan tänne keräännytty silloin vuosituhansia sitten, niin täällä on ollut niin karut ja kurjat olot, että meihin on täytynyt rikastua sellainen geneettinen materiaali, joka suosii lihavuutta. Ja kun tämä meidän ympäristömme nyt on niin valtavan lihottava eikä luontaisia mahdollisuuksia liikuntaan oikeastaan ole kovin paljon, niin siitä se yhtälö tulee. ”Mismatch” (yhteensopimattomuus) geenien ja ympäristön kohdalla, Pietiläinen selittää.

Mitä haittaa pikadieeteistä voi olla? Onko painoindeksi hyvä lihavuuden mittari? Miten ylipainoista lasta tai muuta läheistä voisi auttaa hallitsemaan painoaan loukkaamatta häntä? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja