Suomalainen Felix, 22, kuoli epämääräisesti Goalla, Intian poliisi avannut tapauksen uudelleen – Äiti: "Minulla on tarve saada tietää, mitä tapahtui”

0:36

Goalla menehtyneelle suomalaiselle Felix Dahlille on tehty kolme eri ruumiinavausta, joissa kaikissa on todettu eri kuolinsyy. Goan poliisi vakuutteli tapaturmaa, mutta Dahlin äiti uskoo, että hänen poikansa on murhattu. Nyt Intian keskusrikospoliisi tutkii rikosta uudelleen.

Mumbain oikeusistuin määräsi kesäkuussa, että suomalaisen 22-vuotiaan Felix Dahlin kuolema epämääräisissä olosuhteissa on tutkittava uudelleen. Hovioikeutta vastaava oikeusistuin määräsi, että tutkinnan suorittaa Intian keskusrikospoliisi CBI ja uusi tutkinta on nyt aloitettu.

– Intialainen toimittaja välitti minulle tiedon siitä, että Felixin murhaa on alettu tutkia, kertoo Dahlin äiti Minna Pirhonen.

Äiti uskoo, että poika murhattiin

Mumbain oikeus teki päätöksensä sen jälkeen, kun Pirhonen oli haastanut Goan poliisin oikeuteen hänen poikansa kuoleman tutkinnasta.

Pirhonen ei ole koskaan uskonut, että hänen poikansa olisi menehtynyt kaaduttuaan ja lyötyään päänsä kiveykseen, kuten Goan poliisi alusta saakka väitti.

Pirhonen uskoo, että hänen poikansa on murhannut mies, joka teki tämän kanssa yhteistyötä Intiassa.

Nyt myös Mumbain oikeusistuin huomauttaa intialaisen NDTV-kanavan mukaan, että tapa, jolla Goan poliisi hoiti tutkinnan, ei ollut oikeudenmukainen ja tasapuolinen.

Harkitsi asuntobisneksen perustamista

Ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Hankenissa opiskellut 22-vuotias Felix Dahl matkusti Goalle lokakuussa vuonna 2014, kun hänen suomalaiseen vuokra-asuntoonsa tuli putkiremontti.

Alkuperäinen tarkoitus oli, että hän olisi jatkanut vuoden vaihteessa matkaansa Goalta Bangkokiin suorittamaan pakollisia vaihto-oppilasopintojaan.

Goa vetosi kuitenkin vapaamieliseen nuoreen ja hän puhui jäämisestä Goalle lopullisesti.

Goalla joulukuussa vierailleelle isälleen hän kertoi, että haluaisi perustaa asuntobisneksen muutamien Intiassa tapaamiensa ihmisten kanssa.

Unelmille karu loppu

Suuret unelmat kohtasivat karun loppunsa tammikuussa 2015. Dahl löydettiin kadulta kuolleena.

Goan poliisi sanoi alusta alkaen Dahlin kuolleen kaaduttuaan ja lyötyään päänsä.

– Felix soitti minulle kahta päivää ennen erikoisen puhelun, jossa mainitsi rikolliset ja kertoi, ettei syytä minua mistään.

– Hänen ystävänsä ovat kertoneet, että hän oli kysellyt ihmisiltä kuolemaansa edeltävänä päivänä, että tappaako joku hänet, Pirhonen muistelee.

Kolme ruumiinavausta – kolme kuolinsyytä

Kuolemaan liittyy muitakin erikoisia yksityiskohtia.

Dahlille ruumiinavauksen Intiassa suorittanut patologi kertoi Helsingin Sanomille, että hän ei ollut kirjannut kaatumista Dahlin kuolinsyyksi – sen teki Goan poliisi.

Myöhemmin ruumiinavauksessa Suomessa todettiin, etteivät Dahlin kallonpohjan vammat ole voineet syntyä kaatumisessa.

Todennäköisenä kuolinsyynä pidettiin auto-onnettomuutta, mutta myös pahoinpitely ja putoaminen korkealta listattiin mahdollisiksi syiksi.

Pirhonen lähetti ruumiinavausasiakirjat vielä kolmannelle patologille Yhdysvaltoihin, joka totesi, että Dahlia on lyöty tylpällä esineellä.

Asiakirjoja käytettiin oikeudessa Mumbaissa ja ne ovat yksi syy siihen, että tutkinta avattiin uudelleen.

Kytkös brittituristin murhaan?

Pirhonen uskoo, että Dahlin on murhannut yksi henkilöistä, joiden kanssa hän suunnitteli asuntobisnestä.

Guardianin mukaan Pirhosen epäilemän miehen tuttava pidätettiin toisen turistin Danielle McLaughlinin murhasta samana vuonna 2015, mutta hänet vapautettiin.

Guardian kertoo artikkelissaan, että Goalla on kuollut jopa 245 turistia viimeisen kahdentoista vuoden aikana. Kuolemista 157 kuolemista luokiteltiin luonnollisiksi ja tapaturmaisiksi.

Pirhonen ei kuitenkaan ole ainoa Goalla menehtyneen omainen, joka ei usko tapaturmaiseen kuolinsyyhyn.

– Ihmisille pitäisi kertoa miten vaarallista siellä on, Pirhonen sanoo.

"He yrittävät pitää meidät tyytyväisinä"

Juuri Goan vaarallisuutta Pirhonen on tuonut esille myös oikeusprosessin aikana. Hän kertoo saaneensa neuvon siitä, että mediaa kannattaa hyödyntää.

– Kerrottiin, että meillä ei olisi mahdollisuuksia, jos emme saisi tiedotusvälineisiin mölyä ja negatiivista julkisuutta Goalle siitä, ettei se ole turvallinen turistikohde.

Oikeusprosessin käyminen ja mediamylläkän nostaminen kannatti, sillä nyt tutkintaa jatkaa CBI. Myös Suomen keskusrikospoliisilta kerrotaan, että kuoleman syytä tutkitaan.

Pirhonen ei kuitenkaan ole vakuuttunut – ainakaan Intian keskusrikospoliisi CBI:n toiminnasta.

– CBI on suuri. Sillä on aluetoimistoja ja tutkinta on edelleen Goan toimistolla, mikä on minulle pettymys, Pirhonen kertoo.

– En ole vielä vakuuttunut, että tulee suurempaa vastausta. He yrittävät vain saada meidät tyytyväisiksi.

"Oman lapsen murhasta ei pääse koskaan yli"

Tragedia, oman pojan kuolema, on Pirhosen mielessä edelleen päivittäin. Kaikkein suurin taakka on, ettei hän tiedä vielä tänä päivänäkään, mitä hänen pojalleen todella tapahtui.

– Minulla on tarve saada tietää, mitä tapahtui. Tämä prosessi pitää Felixin minulle jollain tavoin elossa.

Onko asia helpottanut yhtään näiden kolmen vuoden aikana?

– Oman lapsen kuolemasta ei pääse koskaan yli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja