Suomalainen ex-MM-kiekkoilija nosti Nizzan lätkäjoukkueen menestykseen

Suomalaisten jääkiekkovillitys ulottuu Välimeren rannikolle saakka. Leijonienkin riveissä puolustajan paikkaa pelannut Juha Rantasila on nykyään mukana jääkiekkotoiminnassa Nizzan auringossa.

Niin uskomattomalta kuin se vaikuttaa, Nizzan auringon alla komeilee jäähalli. Vierailtuaan toistakymmentä vuotta kakkosasunnossaan Nizzassa, Juha Rantasila on tutustunut paikalliseen jääkiekkojoukkueeseen Les Aiglesiin eli Kotkiin.

Rantasila pelasi itse jääkiekon SM-liigassa HIFK:n punapaidassa vuoteen 1975 asti. Myös MM- ja Olympiajoukkueissa taistellut puolustaja on yksi Suomen jääkiekkoilijat ry:n perustajajäsenistä.

Suomessa suositun pelin asiantuntija tarjoaa nyt nuorille miehille mahdollisuutta pelata ja opiskella etelän lämmössä.

– Kotkissa pelasi viime vuonna neljä suomalaista nuorta, joista kolme opiskeli paikallisessa yliopistossa. Pojat ovat hoitaneet koulunsa hyvin, kuten myös kiekkoilun, Rantasila kehuu.

Les Aigles -joukkue on pelannut viisi vuotta 1. divisioonassa ranskalaisten, slovakialaisten ja ruotsalaisten kiekkoilijoiden voimin. Vasta suomalaisten mukaantulo on nostanut joukkueen tasoa. Viime vuonna Kotkat voittivat ensimmäistä kertaa koko runkosarjan.

– He pääsivät playoffeihin, mutta hävisivät viimeisen pelin yhdellä maalilla. Ensi vuonna yritetään uudestaan, Rantasila sanoo.

Huvi ja hyöty

– Olen viettänyt kaksi viimeistä vuotta tiiviisti Nizzassa. Vietän siellä melkein enemmän aikaa kuin Suomessa, jossa olen kuitenkin kirjoilla. Kun kuulin, että Nizzassa on jäähalli ja että siellä toimii jääkiekkoseura, minun piti ottaa asiasta selvää, Rantasila muistelee.

Kun Rantasila kuuli enemmän seurasta, hän kertoi jääkiekkotaustastaan ja tarjosi asiantuntemustaan porukan käyttöön. Hän onkin ollut tiiviisti mukana seuran toiminnassa.

– Minulla ei ole mitään virallista asemaa seurassa, mutta tarjoan asiantuntijan apua ja olen suomalaishankintojen takana. Olen luvannut olla auttamassa Nizzan joukkuetta eteenpäin, Rantasila toteaa.

Kun Rantasila tajusi, että jäähallin vieressä sijaitsee yliopistokin, hän keksi yhdistää huvin ja hyödyn. Hän kirjoitti kouluun ideastaan järjestää suomalaisille nuorille mahdollisuus päästä Ranskaan opiskelemaan sekä pelaamaan jääkiekkoa. Rantasila ei saanut mitään vastausta.

– Viimein soitin sinne ja kysyin, ovatko he saaneet viestini. Olivat he sen saaneet, mutta eivät olleet jaksaneet perehtyä asiaan. Kysyin, saanko tulla juttelemaan ideastani ,ja se onnistui. Koulu innostui ajatuksesta ja näkee koulun ja urheilun yhdistämisen fiksuna, Rantasila kertoo.

Rakkaudesta lajiin

Nizzan joukkueen taso ei ole sama kuin Suomessa. Se on kuitenkin oiva paikka nuorille pelaajille, joilla ei ole mahdollisuuksia päästä Suomessa huipulle. Lopettamisen sijaan pojat pääsevät pelaamaan ja samalla opiskelemaan.

Pojat eivät ole tulleet Kotkiin tienaamaan vaan ennemmin keräämään elämyksiä. Yliopiston lukukausimaksu on 6 000 euroa vuodessa.

– Suomesta saa opintotukea ja minä olen koonnut – itseni mukaan lukien – viiden hengen ryhmän, joka auttaa loppusumman maksamisessa, Rantasila kertoo.

Rantasilakaan ei tee tätä rahan takia vaan rakkaudesta lajiin. Itse asianajajana työskennellyt Rantasila saa hyvän olon, kun saa auttaa nuoria siirtymään jääkiekkouralta uuden ammatin pariin.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja