Mainos

Styroksille vaihtoehto biomuovista ja luonto kiittää

Kevyt pakkaus- ja eristemateriaali styroksi eli EPS-polystyreeni on maailmanlaajuinen jäteongelma. VTT on kehittämässä vaahdotetusta, biopohjaisesta PLA-biomuovista ympäristöä säästävää vaihtoehtoa styroksille.

PLA (polylaktidi) on uusiutuvista raaka-aineista maitohapon avulla valmistettu biomuovi. VTT tutkii menetelmiä, joissa biopohjainen muovi vaahdotetaan helmiksi ja niistä edelleen esimerkiksi eristelevyiksi käyttäen EPS:n valmistusprosesseille tyypillisiä menetelmiä.

Biomuovin paisuttaminen vaahdottamalla toteutetaan ympäristöä säästäen hiilidioksidin avulla. Tiheydeltään ja lämmöneristysominaisuuksiltaan uusi biomateriaali vastaa styroksia.

VTT:n kehitystyö on tarkoitus viedä lähemmäksi teollista prosessointia ja siirtää laboratorioasteelta koetehdasvaiheeseen. Tähän kehitystyöhön haetaan mukaan alalla toimivia yrityksiä.

Markkinoilla on jo styroksia vastaavia PLA-tuotteita, mutta niiden ongelmana on korkea hinta. Tähän VTT:n hakee yhdessä alan yritysten kanssa uusia, tehokkaampia tuotantomenetelmiä, jotka antavat mahdollisuuksia edullisten tuotteiden valmistukseen.

VTT kehittää PLA:lle myös suulakepuristukseen perustuvaa prosessia korvaamaan polystyreenin käyttöä esimerkiksi liikenteen ja pakkausteollisuuden sovelluksissa.

Styroksia eli EPS-polystyreeniä tuotetaan 5−6 miljoonaa tonnia vuodessa. Maailmalla tämä luonnossa hajoamaton materiaali päätyy yleensä kaatopaikoille tai hävitetään polttamalla. Nykyaikaisessa polttolaitoksessa materiaalin polttoprosessi hallitaan hyvin, jolloin polystyreenistä muodostuu lähinnä hiilidioksidia ja vettä, mutta puutteellisessa polttoprosessissa muodostuu epätäydellisessä palamisessa haitallisia yhdisteitä. 

Uutisten viimeistä kappaletta on tarkennettu klo 14.12.  VTT julkaisi kello 8.30 tiedotteen, jonka pohjalta tehdyssä uutisessa kerrottiin alun perin, että hävitettäessä stryroksia polttamalla syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.