Stressiä? Nämä 9 tuoksua saavat sinut rentoutumaan

Tuoksuilla on ihmeellinen voima: tutut tuoksut voivat herättää hetkessä muistoja, ja muistojen mukana myös voimakkaita tunteita. Tätä tuoksujen ominaisuutta kannattaa käyttää hyväkseen: kun olet jännittynyt ja stressaantunut, kokeile rentoutua esimerkiksi seuraavien tuoksujen avulla.

Tietyt tuoksut saattavat aiheuttaa aivoissamme kemikaalisen reaktion, joka saa meidän rentoutuneeksi. Näin toteaa lääketieteen tohtori Alan Hirsch, joka johtaa Yhdysvalloissa Chicagossa sijaitsevaa haju- ja makuaisteja tutkivaa säätiötä. Jos siis tunnet itsesi stressaantuneeksi ja ahdistuneeksi, kannattaa sinun ehkä kokeilla rentouttaa itsesi seuraavia tuoksuja haistelemalla.

Laventeli

International Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan laventeliöljy lisää uneliaisuuttamme aivoihin vaikuttamalla.

Laventeli on suosittu tuoksu, ja sen tuoksuisena voi löytää lähes mitä vain: voit valita, ostatko laventelikylpyöljyä, laventelin tuoksuisia kynttilöitä, suitsukkeita tai vaikkapa laventelin tuoksuisia ihonhoitotuotteita.

Aurinkovoide

Useimmat yhdistävät aurinkovoiteen tuoksun mielessään matkustamiseen, kesään ja lomailuun, josta syystä tuoksu voi rauhoittaa – tuoksu muistuttaa sinua rentouttavista kesälomista, jolloin olet aina tavallisesti hyvällä tuulella ja normaalia rennompi.

Vanilja

Vanilijan tuoksu ei ainoastaan rentouta, vaan se on jopa niin rauhoittava, että se saattaa auttaa sinua nukahtamaan helpommin. Tuttipullon tuttiosaan sisällytetään joskus vanilijan tuoksua, jonka vuoksi vaniljan tuoksu voi rauhoittaa meitä erityisen paljon vielä aikuisinakin.

Kurkku

Kurkun tuoksun kerrotaan vähentävän ahdistusta ja lisäävän rentouden tunnetta, koska tämäkin tuoksu vie sinut takaisin lapsuuteesi, luultavasti vähemmän ahdistavaan elämänvaiheeseen. Lapsi voi syödä kurkkua jo noin puolivuotiaasta asti: kurkku kuuluu ehdottomasti lapsiperheen ruokavalioon.

Kamomilla

Useimmat ihmiset pitävät kamomillan tuoksua rauhoittavana. Tohrori Hirsch uskoo kuitenkin, että tämä ei johdu niinkään itse tuoksusta, vaan siitä, miten ihmiset ovat oppineet käyttämään kamomillaa. "Ihmiset yhdistävät kamomillan tuoksun siihen olotilaan, joka heillä on teen juonnin jälkeen," Hirsch sanoo. 

Rakkaan ihmisen tuoksu

Rakkaan puolisosi tuoksu, tai esimerkiksi parhaan kaverisi ominaistuoksu, voi aiheuttaa hyvänolontunteen, joka johtuu siitä, että aivomme pitävät tuttua tuoksua rauhoittavana.

Voit huomata tämän myös tietyissä paikoissa. Saattaa olla, että tunnet olosi erityisen rauhalliseksi vanhempiesi makuuhuoneessa - joka johtuu osittain siitä, että aivosi tunnistavat vanhempiesi tuoksun ja muut tutut tuoksut.

Pulla (tai mikä tahansa leivottu asia)

Korvapuustit, kakku, mustikkapiirakka - monilla vastapaisteytujen leivonnaisten tuoksu muistuttaa meitä kodista, ja herättää meissä turvallisuuden.

Leipominen saattaa itsessäänkin olla rentouttavaa käsillä tekemistä. Kaiken lisäksi leivonnaiset vielä maistuvat herkulliselta! Stressi saattaa siis lievittyä mustikkapiirakan leipomisella.

Vauvan talkki

Vauvan talkin tuoksu saattaa rauhoittaa sinua. Kaikki johtuu jälleen tuoksun ja muistojen välisestä yhteydestä – yhdistät ehkä tuoksun varhaislapsuuteen, jossa olet saanut tuntea olosi turvatuksi. 

Sitruunaruoho

Sitruunaruohoa käytetään usein stressin ja ahdistuksen lievittämiseen, koska se on kevyt ja maanläheinen tuoksu.

Lue myös:

    Uusimmat