Stressaantuneet äidit saavat enemmän tyttöjä: "Kohtu on vaikutusvaltainen ensikoti"

Stressaantuneet äidit synnyttävät enemmän tyttöjä.

Stressaantuneet äidit synnyttävät enemmän tyttöjä, kertoo 187 raskaana olevaa naista seurannut tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 18–45-vuotiaita naisia. He täyttivät kyselyn ja kävivät myös terveydentilaan liittyvässä arviossa. Tutkijat arvioivat 27 stressin merkin vaikutuksia synnytykseen ja jälkeläisiin.

Potentiaalisia stressin lähteitä olivat esimerkiksi työ, fyysinen kunto, sosiaalisen tukiverkoston puute ja naisen harrastaman liikunnan määrä.

Stressitaso näyttäisi vaikuttavan syntyvän lapsen sukupuoleen

Tutkituista naisista noin 17 prosenttia määriteltiin psykologisesti stressaantuneiksi ja 16 prosenttia ruumiillisesti stressaantuneiksi. Kun tuloksia verrattiin aiempiin tutkimuksiin aiheesta, kävi ilmi, että stressitaso näyttäisi vaikuttavan syntyvän lapsen sukupuoleen.

– Kohtu on vaikutusvaltainen ensikoti, tutkimusta johtanut Catherine Monk muotoilee.

Vaikutuksia äitiin ja seuraavaan sukupolveen

Tavallisesti 105 poikalasta kohden syntyy sata tyttöä. Fyysisistä stressin merkeistä kärsivillä naisilla luvut kuitenkin muuttuivat suhteeseen 4:9, neljä poikaa yhdeksää tyttöä kohti, ja psykologisesti stressaantuneillakin suhteeseen 2:3. Poikalapsia siis syntyi vähemmän tilanteissa, joissa äiti oli stressaantunut.

Monkin mukaan on tärkeää, että raskaana olevia ja heidän perheitään tuetaan raskausaikana muun muassa terveydenhuollon avulla.

– Se, miten naiset voivat raskauden aikana, vaikuttaa heihin ja seuraavaan sukupolveen.

Lue myös:

    Uusimmat