Stressaako? Muista hidastaa – ja tarttua inhottavimpaan tehtävään ensimmäisenä

Tuntuuko, ettei to do -listan noudattaminen onnistu töissä, vaan aina takavasemmalta puskee yllätyksiä? Lue vinkit toimivampaan ja parempaan arkeen.

Tuntuuko arki kaaokselta, työpäivä raskaalta?

Tee joka ilta priorisointi-lista:

1. Jokaisen päivän päätteeksi kirjoita lista kaikista seuraavan päivän tekemisistä. Numeroi ne tärkeysjärjestyksessä 1., 2. ja 3.
2. Seuraavana päivänä aamulla aloita numerosta 1. Tee sitä niin kauan, kunnes se on tehty, ja vasta sitten siirry toiseen.
3. Kun toinen tehtävä on tehty, siirry vasta sitten kolmanteen. Älä ohita tehtäviä!

Merkittävää on, että teet näin 30 päivää. Näin siitä tulee tapa.

Mitään ei tunnu saavan aikaiseksi, kun aina tulee keskeytetyksi tai muita yllätyksiä? Moni tuntee turhautumista näistä syistä.

Sen sijaan, että listaisit kilometrin pituisen to do -listan, listaa ne asiat jotka on niin tärkeitä, että ehdit ehkä vain kolme tärkeintä päivän aikana.

Mikä on se kaikkein tärkein tälle päivälle? Jos et ehdi mitään muuta, mikä se on. Jos ehdit toisen, mikä on se toiseksi tärkein? Entä kolmas? Ei enempää.

Näin vinkkaaLeadership Coach (ACC) Kristiina Aaltonen. Kolmen kohdan To do -listaa kannattaa noudattaa 30 päivää, jolloin siitä tulee myös tapa. Näin oma toiminta tuntuu huomattavasti tehokkaammalta.

Muista myös pysähtyä miettimään sisäisi tavoitteitasi – älä pelkästään mieti, mitä muiden toiveet ja olettamukset ovat.

Vinkit parempaan, toimivampaan arkeen:


1. Yksinkertaista. Tavarat, tekeminen, ajattelu, ihmissuhteet, kaikki.

2. Päästä vapaaksi. Älä lykkää asioita – vaan tee ne nyt, selvitä asiat. Älä odota, vaan ainoastaan tee. Tartu aamusta siihen rumimpaan sammakkoon.

3. Siivoa. Materiaalisesta ja tunne-elämän ylimääräisestä matkatavarasta. Matkusta kevyesti.

4. Aseta rajat. Ihmisten muuttuessa väsyneiksi ja nukkavieruiksi he lipsuvat toisten ihmisten rajojen yli. On vaikeampaa tehdä valintoja ja sanoa ei, kun tuntee itsensä nujertuneeksi olemassaolon vaatimusten voimasta tai kun ei ole tarpeeksi aikaa koota itseään.

Hukumme jatkuvasti informaatioon. Sen takia on usein enemmän kuin toivottavaa, että teet valintoja ja pelkistät. Laita puhelin pois päältä välillä. Älä anna ulkoisen hajoittaa sinua.

5. Hidasta. On aina hyvä hidastaa ja yksinkertaistaa elämää, kun kaikkea alkaa olla liikaa. Ota asia kerrallaan ja keskity siihen, mitä teet juuri nyt. Hengitä pari kertaa syvään ja pysy nykyhetkessä muutaman minuutin ajan.

6. Rentoudu. Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, yritä vaikuttaa siihen niin, että saat tasapainon takaisin. Stressi on usein hajottavaa mutta sitä tapahtuu, ja voimme usein tehdä asialle jotain. Voit vähentää stressiä keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan, jakamalla töitä muille ja karsimalla jotain pois.

Muista nukkua hyvin!

Katso myös: Liian raju stressi voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta

Stressi ja kehon hormonitasapaino 7:15

Positiivinenkin stressi kuormittaa elimistöä 6:13

Lähde: 7 askelta palauttaa energia työhön ja moninkertaistaa tehokkuutesi -tiedote, www.kristiina-aaltonen.fi

Lue myös:

    Uusimmat