Stoltenberg ja Orban tapasivat: Unkari ei estä Naton tukea Ukrainalle

Naton pääsihteeri Stoltenberg haluaa Naton ottavan nykyistä suuremman roolin Ukrainan tukemisessa.

Unkari ei estä Natoa tukemasta Ukrainaa, mutta sen ei itse tarvitse osallistua sotilasliiton operaatioihin Naton ulkopuolella. Asiasta sopivat keskiviikkona Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Unkarin pääministeri Viktor Orban jännityksellä odotetussa tapaamisessa.

Stoltenberg ja Orban tapasivat Budapestissä, jossa he järjestivät yhteisen lehdistötilaisuuden puoliltapäivin.

Tilaisuudessa Stoltenberg kertoi sopineensa Orbanin kanssa, että Unkari pysyy sivussa Ukrainan sodasta, mutta ei estä muita Nato-liittolaisia tukemasta Ukrainaa. Unkari ei myöskään estä Natoa ottamasta johtavaa roolia Ukraina-tuen koordinoinnissa, Stoltenberg sanoi.

Orbanin mukaan neuvottelut Naton pääsihteerin kanssa olivat vaikeita mutta rakentavia.

– Unkari ei lahjoita rahaa eikä lähetä ihmisiä tähän sotaan, eikä Unkarin alueita käytetä tähän sotaan, hän sanoi.

Orban kuitenkin varoitti, että vaikeat ajat eivät ole ohi, ja hän aikoo vastaisuudessakin jatkaa "Unkarin etujen mukaisten päätösten" edistämistä.

Taustalla pelko Trumpin uudelleenvalinnasta

Stoltenberg yrittää valmistella heinäkuun Nato-huippukokoukseen suunnitelmaa, jossa Nato lisäisi konkreettista tukea Ukrainalle. Alustavan suunnitelman mukaan Nato ottaisi suoremman roolin asetoimitusten koordinoimisessa sekä Ukrainan joukkojen kouluttamisessa.

Tähän mennessä jäsenmaiden Ukrainalle antamien aseiden toimituksia on koordinoinut Ukrainan suurin tukija ja Nato-maa, Yhdysvallat.

Nato haluaa nyt ottaa tämän roolin siltä varalta, että republikaanien presidenttiehdokas, ex-presidentti Donald Trump valittaisiin uudelleen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa marraskuussa. Trumpin valinta voisi vaarantaa Yhdysvaltojen tuen Ukrainalle, kulisseissa kerrotaan.

Stoltenberg yrittää myös saada Naton jäsenmaat sitoutumaan siihen, että sotilasliitto tukisi Ukrainaa vähintään 40 miljardin euron edestä vuosittain niin kauan kuin sota kestää.

Orban on toistuvasti syyttänyt länttä siitä, että Ukrainan tukeminen voi vetää lännen avoimeen sotaan Venäjän kanssa. Unkari on myös ylläpitänyt suhteita Venäjään sodasta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat