Stoltenberg: Erdoganin kanssa hyvä keskustelu Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista

Erdogan viestitti tänään lauantaina, että Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa ei ole tapahtunut edistystä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi  Twitterissä käyneensä hyvät keskustelut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista.

Stoltenbergin mukaan hän ja Erdogan sopivat, että keskusteluja jatketaan ensi viikolla Brysselissä ja Madridissa. Nato-maiden huippukokous Madridissa alkaa tiistaina. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu mukaan, mutta tiedossa ei vielä ole, taipuuko Turkki vielä silloinkaan jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen.

Suomen valtuuskuntaa Madridissa johtaa presidentti Sauli Niinistö. Aiemmin on elätelty toiveita, että yksimielinen päätös jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta saataisiin Madridiin mennessä tai viimeistään itse kokouksessa, mutta Niinistö arvioi aiemmin tällä viikolla, ettei ratkaisu välttämättä synny siinä aikataulussa.

Turkin mukaan Ruotsin tehtävä konkreettisia muutoksia

Erdogan viestitti lauantaina, että Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa ei ole tapahtunut edistystä. Erdogan oli käynyt puhelinkeskustelun Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa. Keskustelu käytiin sen jälkeen, kun Erdogan oli keskustellut Stoltenbergin kanssa.

Erdogan oli toistanut Anderssonille, että "Ruotsin täytyy ryhtyä toimenpiteisiin sellaisten perustavanlaatuisten asioiden kuten terrorisminvastaisen taistelun suhteen", sanoi presidentin kanslia. Erdoganin mukaan Turkki "haluaa nähdä sitovia lupauksia näissä asioissa sekä konkreettisia ja selkeitä toimia".

Erdogan oli myös sanonut Anderssonille, että Ruotsin "täytyy tehdä konkreettisia muutoksi suhtautumisessa" laittomaksi julistettuun Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK) ja sen syyrialaisiin sisarjärjestöihin, Erdoganin kanslia sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat