Sri Lankan ex-presidentti sanoi erokirjeessä tehneensä "kaikkensa" maansa hyväksi

Sri Lankan maanpakoon lähtenyt entinen presidentti sanoo tehneensä "kaikkensa" maansa hyväksi.

Virastaan eronneen Gotabaya Rajapaksan erokirje luettiin maan parlamentissa tänään.

Rajapaksa sanoi yrittäneensä parhaansa, jotta nykyinen talouskatastrofi vältettäisiin. Koronaviruspandemia kuitenkin pilasi yritykset, hän kirjoitti lyhyessä kirjeessään.

Taloustilanne laukaisi kuukausia kestäneet protestit, jotka johtivat Rajapaksan maanpakoon.

Rajapaksa kirjoitti jatkavansa työskentelemistä maansa puolesta, mutta ei ollut selvää mitä hän sillä tarkoitti. Rajapaksan eroaminen hyväksyttiin eilen maan parlamentissa. 

Maan perustuslain nojalla pääministeri Ranil Wickremesinghestä tuli automaattisesti virkaatekevä presidentt siihen asti, kunnes parlamentti valitsee Rajapaksan seuraajan.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Wickremesinghen eroa.

Parlamentti äänestää presidentistä ensi keskiviikkona

Sri Lankan parlamentin on määrä äänestää uudesta presidentistä ensi viikon keskiviikkona, kertoi eilen parlamentin puhemiehen kanslia.

Ehdokkaat presidentin virkaan ovat selvillä tiistaina, ja parlamentin on määrä äänestää asiasta seuraavana päivänä, puhemies Mahinda Yapa Abeywardanan kanslia sanoo lausunnossa.

Rajapaksa jäänee Singaporeen joksikin aikaa

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen ulkoministeriö on vahvistanut Rajapaksan olevan maassa "yksityisvierailulla", mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut.

Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja.

Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletettiin jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertoivat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.

Sri Lankan presidentti eroaa tehtävästään – tuhannet mielenosoittajat hyökkäsivät pääministerin virka-asuntoon 2:10
Tuhannet mielenosoittajat hyökkäsivät pääministerin virka-asuntoon Sri Lankassa.

Lue myös:

    Uusimmat