Sri Lankan presidentti Rajapaksa virallisesti sivussa – parlamentti äänestää uudesta presidentistä ensi keskiviikkona

Sri Lankan presidentti eroaa tehtävästään – tuhannet mielenosoittajat hyökkäsivät pääministerin virka-asuntoon 2:10
Sri Lankan presidentti eroaa tehtävästään – tuhannet mielenosoittajat hyökkäsivät pääministerin virka-asuntoon.

Sri Lankan presidentin Gotabaya Rajapaksan eroaminen on hyväksytty, maan parlamentin puhemies ilmoitti perjantaiaamuna.

Rajapaksa pakeni maasta aiemmin tällä viikolla ja ilmoitti puhemiehelle erostaan sähköpostitse Singaporesta torstai-iltana.

Sri Lankan perustuslain mukaan pääministeri Ranil Wickremesinghestä tulee automaattisesti virkaatekevä presidentti, kunnes parlamentti valitsee Rajapaksan seuraajan.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Wickremesinghen eroa.

Puhemies Mahinda Yapa Abeywardana kertoo toivovansa, että vaaliprosessi saataisiin päätökseen seitsemän päivän kuluessa.

Parlamentti äänestää presidentistä ensi keskiviikkona

Sri Lankan parlamentin on määrä äänestää uudesta presidentistä ensi viikon keskiviikkona, kertoo parlamentin puhemiehen kanslia.

Ehdokkaat presidentin virkaan ovat selvillä tiistaina, ja parlamentin on määrä äänestää asiasta seuraavana päivänä, puhemies Yapa Abeywardanan kanslia sanoo lausunnossa.

Maan pääministeri Ranil Wickremesinghe on tänään vannonut virkaatekevän presidentin virkavalan. 73-vuotias Wickremesinghe vannoi virkavalansa ylituomarin edessä.

Uupuneet mielenosoittajat juhlivat eroa

Pieni joukko mielenosoittajia juhli presidentin eroilmoitusta jo torstai-iltana.

Paikalla oli vain joitain satoja ihmisiä, sillä monet pitkään mielenosoituksissa mukana olleet olivat uupuneita. Mielenosoittajia on yritetty pidätellä turvallisuusjoukkojen avulla sekä esimerkiksi kyynelkaasulla.

– Olemme hyvin iloisia mutta myös hyvin helpottuneita, että voimme pitää tauon ja palata takaisin elämäämme, mielenosoittaja Viraga Perera sanoi BBC:lle.

Sri Lankassa on ollut laajoja hallintoa vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoittajat ovat murtautuneet muun muassa Wickremesinghen toimistoon sekä valtion päätelevisioasemalle ja ottivat lyhyeksi aikaa lähetykset haltuunsa.

Mielenosoittajat ilmoittivat torstaina aamulla poistuvansa valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Sri Lankan tärkeimmän kaupungin sairaalan mukaan noin 85 ihmistä on loukkaantunut mielenosoituksissa. Lisäksi yksi ihminen tukehtui kuoliaaksi, kun häntä kohti suihkutettiin kyynelkaasua pääministerin toimistolla.

Rajapaksa jäänee Singaporeen joksikin aikaa

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen ulkoministeriö on vahvistanut Rajapaksan olevan maassa "yksityisvierailulla", mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut.

Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja.

Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletettiin jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertoivat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 15.7. kello 10.36.

Lue myös:

    Uusimmat