Sp-Koti: Nyt kannattaa vaihtaa isompaan asuntoon!

Sp-kodin mukaan nyt on hyvä tilaisuus kasvattaa kotinsa neliöitä, sillä isojen asuntojen hinta on laskenut.

Asuntomarkkinat ovat viime kuukausina polkeneet paikoillaan. Asuntojen hinnat ovat laskeneet jopa pääkaupunkiseudulla. Markkinoilla on kuitenkin signaaleja, jotka ennakoivat kaupankäynnin vilkastumista. Kun erityisesti isojen asuntojen hinta on viime aikoina laskenut, suomalaisilla on nyt erinomainen tilaisuus kasvattaa asumisväljyyttään, todetaan Sp-Kodin asuntomarkkinakatsauksessa.

– Syksyllä ennakoimme, että hintojen nousutrendi katkeaa ennen pitkää pääkaupunkiseudullakin, ja näin on käynyt. Tilastot kertovat kuitenkin, että koko maassa lähinnä suurimpien ja kalleimpien asuntojen hinnat ovat laskeneet, kun taas yksiöiden ja kaksioiden kauppa käy entiseen malliin ja hyvään hintaan. Nyt jos koskaan on otollinen hetki vaihtaa pienestä asunnosta suurempaan, esimerkiksi kaksiosta kolmioon. Lisähuoneen saa suhteessa edullisesti, laskee Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Tilastokeskuksen uusien tilastojen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2014 tammi–maaliskuussa koko maassa 3,3 prosenttia edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat peräti 8,9 prosenttia ja muualla maassa 2,6 prosenttia. Lisäksi vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa 0,7 prosenttia koko maassa vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyivät ennallaan edellisvuodesta, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 1,2 prosenttia.

Toisaalta toukokuussa kuluttajien luottamus toipui huhtikuun notkahduksesta ja oli parempi kuin viime vuoden toukokuussa. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa 8,7, kun se oli huhtikuussa 3,7, maaliskuussa 8,5 ja vuosi sitten 5,0. Lisäksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rakennuslupia myönnettiin 4,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

 –Hintojen lasku ja kuluttajien luottamuksen nousu voivat olla niitä odottamiamme hiljaisia signaaleja siitä, että kaupankäynti olisi piristymässä jo kesäkuukausina, Toivanen pohtii.

–Edellytykset asuntokaupan piristymiselle ovat hyvät, sillä korot näyttävät pysyvän matalina pitkään ja lainojen marginaalit ovat olleet viime aikoina taas laskusuunnassa. Raha on halpaa eikä merkkejä koronnoususta tai muista riskitekijöistä ole, joten ostajan kannalta on turvallinen hetki tehdä päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat