Sotilasprofessori: Ukrainassa käydään nyt kostosotaa – "Venäjä kertoo tähtäävänsä sotilaskohteisiin, mutta päämaaleina taitavat olla siviilikohteet"

2:57
Ukraina on epäilty iskeneen Belgorodiin Venäjän puolelle, mutta miksi? Sotilasprofessori kertoo kaupungin merkityksen.

Kymmenen uutisissa vieraillut sotilasprofessori Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että Ukrainassa käydään tällä hetkellä eräänlaista kostosotaa.

Tilanne on Mäkitalon mukaan pitkälti sellainen, jossa Ukraina iskee sotilaskohteisiin kaukovaikutteisilla aseilla, ja Venäjä kostaa iskut ukrainalaisille siviileille.

Tänään Venäjä iski jälleen esimerkiksi Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan lennokeilla. Iskuissa kuoli ainakin neljä ihmistä. 

– Venäjä kertoo tähtäävänsä sotilaskohteisiin, mutta kyllä päämaaleina taitavat olla siviili-infrastruktuuri- ja kohteet, Mäkitalo sanoo.

– Eli humanitaarisen katastrofin aiheuttaminen saattaa olla hyvinkin heillä tavoitteena, että Ukrainan selkäranka murtuisi, hän jatkaa.

Liikekannallepano keskeytymässä?

Venäjän toteuttama osittainen liikekannallepano ei ole ainakaan merkittävästi näkynyt rintamilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut ymmärtää, että liikekannallepano tulee suoritetuksi loppuun tällä viikolla.

Mäkitalon mukaan se kertoo Venäjän kyvyttömyydestä, jos näin tapahtuu.

– Venäjä on pakotettu keskeyttämään liikekannallepanonsa rekrytointi- ja varustamisongelmien vuoksi. Esimerkiksi ballististisia suojavälineitä ei riitä sotilaille, vaan reserviläiset ovat itse joutuneet hankkimaan kypäriä, sirpaleliivejä ja luotisuojalevyjä.

– Uusi saapumiserä on saapumassa koulutukseen ja sen pitää saada koulutusta. Venäjän koulutusjärjestelmä ei pysty sulattamaan kahta tällaista isoa miesjoukkoa, Mäkitalo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja