Kiovassa pelätään lisäiskuja– Suomen suurlähettiläs MTV Uutisille: "Meillä on ilmahälytys päällä"

Yhteys pommitettuun Kiovaan – suurlähettiläs kertoo tilanteen juuri nyt 9:45
Yhteys pommitettuun Kiovaan – suurlähettiläs kertoo tilanteen juuri nyt

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan iskettiin tänä aamuna iranilaisilla lennokeilla. Tiedot räjähdysten määrästä ovat vaihdelleet. Kiovan pormestari mukaan 18 ihmistä on pelastettu lennokin vaurioittamasta rakennuksesta, mutta ainakin kaksi ihmistä on jäänyt jumiin raunioihin.

Ukrainan puolustusvoimien mukaan Kiovaan ammutut kamikaze-dronet ammuttiin Valko-Venäjän alueelta. MTV Uutiset Livelle puhuneen Suomen Kiovan suurlahettilään Jaakko Lehtovirran mukaan Kiovassa pelätään tällä hetkellä mahdollisia lisäiskuja.

– Meillä on ilmahälytys päällä ja pelko siitä, että lisää iskuja tulee. Tuhojen kuva varmasti päivittyy, mutta tiedämme jo nyt, että loukkaantuneita on ja yksi lennokki on osunut asuintaloon.

– Jälki on sen näköistä, että voi olettaa, että myös kuolleita tullaan vahvistamaan.

Suurlähettiläs muistuttaa, että Venäjä on käyttänyt Valko-Venäjän aluetta aiemminkin ohjusiskujensa ja ilmavoimiensa tukikohtana. Lehtovirran mukaan Ukrainassa ei uskota, että Valko-Venäjä liittyisi suoraan mukaan hyökkäykseen.

– Ukrainan kannalta on kuitenkin hankalaa, että sen on pidettävä joukkoja Valko-Venäjän vastaisella rajalla varmuuden vuoksi. Valko-Venäjää on jo EU:n toimesta varoitettu sekaantumasta suoraan sotatoimiin, ja maa on jo tukenut Venäjää. Ukraina on pyytänyt Valko-Venäjään kohdistuvien pakotteiden kiristämistä.

Lähettiläs sodan keskellä

Jaakko Lehtovirta on ehtinyt toimia Kiovassa suurlähettilään nyt puolentoista kuukauden ajan. Lähettilään mukaan aika Kiovassa on valitettavasti osoittautunut sellaiseksi, mihin oli varauduttu, vaikka tilannetta ei ollutkaan toivottu.

– Emme tietenkään toivoneet, että sotatoimet palaisivat näin aktiivisesti Kiovaan, mutta toki pidimme sitä mahdollisena.

– Olemme testanneet käytännössä suurlähetystön kriisitoimenpiteitä ja huomanneet ne toimiviksi. Yleistilanteelle emme mitään voi ja sen kanssa joudumme elämään ja huolehtimaan henkilökunnan turvallisuudesta.

Suurlähettilään mukaan lähetystön toiminnan on määrä jatkua normaalisti iskuista huolimatta.

– Tunnelma (lähetystössä) on hyvä ja uhmakas. Täytyy muistaa, että ukrainalaiset itse ovat eläneet konfliktin akuutissa vaiheessa jo seitsemän kuukautta ja sota on jatkunut vuodesta 2014. Edustuston työntekijät ovat olleet tavalla tai toisella sotatilanteessa pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat