Tällaisia ovat itsemurhalennokit, joilla Putin saa kovan linjan kannattajat "ekstaasiin" Venäjällä

Venäjä on iskenyt viime päivien ja viikkojen aikana useita kertoja Ukrainaan niin sanotuilla itsemurha- tai kamikazelennokeilla.

Iskut on tehty pitkälle rintamalinjojen taakse ja ne ovat kohdistuneet siviilikohteisiin, kuten energiainfrastruktuuriin ja asuintaloihin.

Mutta mitä nämä lennokit oikein ovat?

Itsemurhalennokit ovat eräänlainen ilmassa operoiva asejärjestelmä. Ne kykenevät leijailemaan alueella ja tunnistamaan potentiaalisen kohteen.

Kohteen tunnistettuaan lennokki kykenee iskemään kerran yksinkertaisesti iskeytymällä kohteeseen.

Ukraina ja myös Yhdysvaltain tiedustelu ovat sanoneet, että Venäjä käyttää Ukrainassa iranilaisvalmisteisia Shahed-136-lennokkeja, joiden siipiväli on ainoastaan 2,5 metriä. Iran on kiistänyt toimittavansa lennokkeja Venäjälle. 

Lennokit ovat pieniä ja helposti laukaistavia, mutta niiden pääasiallinen etu on se, että niitä on vaikea havaita ja niitä pystytään lähettämään pitkän matkan päästä. Tiedot iranilaislennokkien kantamasta vaihtelee 1 000–2 500 kilometrin välillä.  

Itsemurha tai kamikaze viittaavat lennokin nimessä siihen, että ne ovat kertakäyttöisiä. Ne on suunniteltu iskemään vihollislinjojen taakse ja tuhoutumaan iskussa, toisin kuin, perinteisemmät, suuremmat ja nopeammat lennokit, jotka palaavat takaisin ohjusten tiputtamisen jälkeen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuinka paljon tuhoa itsemurhalennokit voivat aiheuttaa?

Miehittämättömät Shahed-136-lennokit pystyvät kantamaan noin 50 kilon lastin. Tämä tarkoittaa sitä, että ne kykenevät aiheuttamaan merkittävää tuhoa.

Aktiivisesti Ukrainan sodan kommentointiin osallistunut entinen Australian armeijan kenraalimajuri Mick Ryan sanoo CNN:lle, että lennokeilla on kuitenkin yleensä rajallinen kyky vaikuttaa sotilaskohteisiin.

– Venäläiset käyttävät näitä varsin hienostumattomia lennokkeja suuria kaupunkeja vastaan. Iskuilla ei ole sotilaallista merkitystä. Tässä on kyse siitä, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin tyydyttää kovan linjan kannattajia Venäjällä, Ryan sanoo.

Ryanin mukaan nämä kovan linjan kannattajat olivat ”ekstaasissa” viime viikkoisten ja todennäköisesti myös tämänpäiväisten iskujen jälkeen.

Merkittävää sotilaallista merkitystä iskuilla ei ole ollut, mutta siviilien oltavat niillä voidaan tehdä tukalaksi. Esimerkiksi tämän päivän iskuissa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on kuollut useita ihmisiä.

Miten Ukraina voi puolustautua lennokeilta?

CNN:n mukaan Ukrainan tarve paremmille ilmapuolustusjärjestelmille on tullut akuutimmaksi Iranin lennokkien myötä.

Ukraina on viimeisen viikon aikana pyytänyt apua ilmapuolustuksensa lujittamiseen useita kertoja. Tukea on tulossa ainakin Saksasta, Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Ukrainan mukaan se kykenee jo nyt ampumaan alas pääosan iranilaislennokeista.

CNN:n mukaan Ukraina kuitenkin tarvitsisi erilaisen ilmapuolustusjärjestelmän, mitä se käyttää esimerkiksi risteilyohjuksien torjuntaan.

Yksi tällainen voisi olla yhdysvaltalaisvalmisteinen Patriot-järjestelmä, joka muun muassa torjuu ja tuhoaa lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia. Järjestelmää voitaisiin käyttää myös lennokkeja vastaan.

Lähteet: CNN, BBC, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat