Sony julkisti keskihintaluokan Xperia 10:n ja Xperia 10 Plussan: Lupaava kaksikko 21:9-kuvasuhteella

Sony on julkistanut uuden Xperia 1 -huippupuhelimensa ohella myös uudet keskihintaluokan Xperia 10- ja Xperia 10 Plus -älypuhelimensa Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa. Pääsimme ottamaan tuntumaa uutuuksista jo ennakkoon.

Xperia 10:stä tulee saataville Pohjoismaissa neljä värivaihtoehtoa: musta, hopea, laivastonsininen ja pinkki, kun taas kookkaampi Xperia 10 Plus on saatavana mustana ja laivastonsinisenä.

Sekä 349 euron Xperia 10 että 429 euron Xperia 10 Plus ovat tulossa Suomessa myyntiin heti maaliskuun alkupuolella.

Pitkulainen 21:9-näyttö yllättää ensivaikutelmallaan

Sekä Xperia 10:ssä että 10 Plussassa on poikkeuksellinen 21:9-kuvasuhteen näyttö. Sonyn mukaan päätös uudesta kuvasuhteesta on tehty etenkin käytännön syistä: pitkulaisemmalla näytöllä esimerkiksi moniajo on sujuvampaa, mutta samalla puhelimen koko pysyy maltillisena. Molemmat Xperia 10 -mallit tuntuivatkin kädessä yllättävän pieniltä, huolimatta siitä, että näytöt ovat verrattain kookkaat (6 ja 6,5 tuumaa). Etenkin pienempi Xperia 10 vaikuttaa erittäin kompaktille, jopa pikkuruiselle, vaikka senkin näyttö on kuusituumainen.

Laatutuntuma on molemmissa uutuuksissa kohdallaan, eikä pitkä rakenne ainakaan lyhyen testailun jälkeen aiheuttanut huolta heikosta kestävyydestä. Oikeastaan nipotettavaa löytyi ainoastaan virtapainikkeesta ja äänenvoimakkuudensäätimestä, jotka demolaitteissa tuntuivat melko muovisilta ja naksahtelivat kovaäänisesti painettaessa. Sonyn mukaan ongelma kuitenkin korjautuu myyntiin tulevissa älypuhelimissa.

Uudenlainen kuvasuhde todella parantaa ainakin moniajoa. Kahden sovelluksen lisäksi näytölle mahtuu nyt myös näppäimistö, mikä tekee tehokäyttäjän arjesta helpompaa. Sony perusteli kuvasuhdetta myös esimerkiksi elokuvilla ja peleillä. Valtaosa elokuvista esitetään teattereissa juuri kuvasuhteella 21:9, ja nyt sama kokemus on saatavilla myös älypuhelimella. Esimerkiksi Netflix-elokuvista noin puolet on tällä hetkellä katsottavissa 21:9-kuvasuhteella.

Demolaitteiden elokuvatrailerien perusteella ero esimerkiksi 16:9-kuvasuhteeseen on yllättävän merkittävä, ja jos elokuvien katsominen älypuhelimella on oma juttu, vaikuttaa 21:9-kuvasuhteen näyttö selvästi paremmalta tähän tarkoitukseen. Sony on myös solminut yhteistyösopimuksia suosittujen mobiilipelien, kuten Fortniten, kehittäjien kanssa tarjotakseen käyttäjille pelejä, jotka hyötyvät 21:9-kuvasuhteesta, eivätkä pelkästään venytä itseään sitä varten.

Kuvasuhde ja Android 9 Pie, jolla molemmat Xperia 10 -puhelimet julkaistaan, tuovat joitakin muutoksia myös Sonyn käyttöliittymään. Moniajon aloittaminen tapahtuu helposti sovelluskuvakkeen pitkällä painalluksella, ja ilmoitusvalikon saa kotinäytössä avattua pyyhkäisemällä alaspäin mistä tahansa. Näin ollen puhelimen käyttö todella onnistuu myös yhdellä kädellä, kun näytön yläreunaan ei tarvitse jatkuvasti ylettää.

Kokonaisvaltaiseen arvioon 21:9-kuvasuhteen eduista ja haitoista vaaditaan luonnollisesti pidempi käyttökokemus, jollainen on mahdollinen vasta arvostelun yhteydessä. Ensivaikutelma on kuitenkin positiivinen, ja mikäli Sony pitää lupauksensa ja hyödyntää kuvasuhdetta myös käytännössä, on kyseessä todennäköisesti aivan toimiva uudistus.

Huippuluokan ominaisuuksia ja käyttäjien toivomia muutoksia

Sekä Xperia 10 että 10 Plus sisältävät aiemmista Sony-huippumalleista tuttuja ominaisuuksia. Viime vuonna esitelty Side Sense -teknologia on nyt tuotu myös edullisempiin malleihin, minkä lisäksi sitä on päivitetty toimivampaan suuntaan. Side Sense aktivoituu edelleen näytön reunaa kaksoisnapauttamalla, mutta nyt aktivointialueen voi määritellä aiempaa tarkemmin. Tämä vaikutti helpottavan ominaisuuden käyttöä.

Side Sense -valikko tarjoaa totutusti tekoälyn suosittelemia sekä viime aikoina käytettyjä sovelluksia mukautuen esimerkiksi kellonaikaan. Uusi kuvasuhde on huomioitu tässäkin, valikko nimittäin sisältää myös mahdollisuuden aloittaa moniajo nopeasti suoraan kaksi sovellusta valitsemalla.

Molemmat Xperia 10 -mallit kykenevät myös Sonyn huippupuhelimista tuttuun niin kutsuttuun korkean resoluution äänentoistoon, joka tarkoittaa sitä, että musiikki koodataan ja toistetaan esimerkiksi CD-standardia suuremmalla bittinopeudella. Käytännössä tämän pitäisi ilmetä siten, että äänenlaatu on häviöttömämpi ja musiikki kuulostaa enemmän sellaiselta, kuin millaisena artistikin sen kuulee. Ensituntumalta äänentoisto vaikuttikin täyteläiseltä ja laadukkaalta, etenkin kun huomioidaan Xperia 10 -puhelinten hintaluokka.

Sony on myös kuunnellut käyttäjiään ja tehnyt puhelimiinsa muutoksia näiden toiveiden perusteella. Xperia 10 ja Xperia 10 Plus noudattavat Sonyn takavuosilta tuttua muotokieltä, jota on toivottu takaisin. Molemmat uutuudet ovat ohuita ja minimalistisia, eikä turhaan kikkailuun ole sorruttu. Yhteenvetona puhelimet miellyttävät pyöristettyine kulmineen silmää ja istuvat mukavan jämäkästi myös pöydällä enempää vaappumatta.

Eräs mielipiteitä varmasti jakava asia on sormenjälkilukijan sijainti. Sormenjälkilukija Xperia 10 -uutuuksissa on nimittäin lätkäisty jälleen puhelimen oikealle kyljelle virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden väliin sijoitetulle alueelle. Myös tämä on tehty käyttäjien toiveesta, mutta muuhun tottuneelle siirtymä ottaa varmasti aikansa. Sormenjälkilukija on myös monelle ainoa vaihtoehto, erillistä kasvojentunnistusta kun ei uutuuksissa ole.

Molemmissa puhelimissa on takana 13 megapikselin pääkamera. Pienemmässä Xperia 10:ssä sen kaverina on 5 megapikselin syvyysapukamera, mutta suurempi Xperia 10 Plus on varustettu 2x optisen zoomin mukaan tuovalla 8 megapikselin telekameralla.

Lupaava ensituntuma

Kokonaisuutena sekä Xperia 10 että Xperia 10 Plus vaikuttavat lupauksia herättäviltä. On aina mukavaa, kun uudesta teknologiasta otetaan ilo irti, ja sen Sony näyttää tekevän uuden 21:9-kuvasuhteensa kanssa.

Molemmat mallit vaikuttivat toimivan sujuvasti ja eroavaisuudet ulkoisesti ovat kokoa lukuun ottamatta pieniä. Xperia 10 Plus on varustettu muun muassa tehokkaammalla Snapdragon 636 -järjestelmäpiirillä ja suuremmalla RAM-muistilla, kun taas Xperia 10:n eduksi voidaan lukea erittäin siro ja kevyt tuntuma.

Sonylta ei monista kilpailijoista poiketen ole toistaiseksi nähty lovellisia näyttöratkaisuja, eikä sellaista ole näköpiirissä vieläkään. Sekä Xperia 10:ssä että Xperia 10 Plussassa on nykystandardilla suhteellisen kookkaat reunukset, ja etenkin yläreuna on suurehko.

Kilpailu älypuhelinten keskihintaluokassa on tällä hetkellä todella kovaa. Ensituntumalta vaikuttaa kuitenkin siltä, että myös Sonyn uutuudet tarjoavat muille haasteen ainakin erottuen kilpailijoistaan yllättävän näppärältä tuntuvalla 21:9-kuvasuhteellaan.

Sony Xperia 10:n tekniset tiedot

 • 6 tuuman IPS LCD Full HD+ -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
 • Sormenjälkilukija oikealla kyljellä
 • Takana kaksoiskamera: 13 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin syvyysapukamera
 • 8 megapikselin etukamera
 • Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
 • 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • 2 870 milliampeeritunnin akku
 • USB Power Delivery -pikalataus, pikalaturi ostettava erikseen
 • Mitat 156 x 68 x 8,4 millimetriä
 • Paino 162 grammaa
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Sony Xperia 10 Plussan tekniset tiedot

 • 6,5 tuuman IPS LCD Full HD+ -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
 • Sormenjälkilukija oikealla kyljellä
 • Takana kaksoiskamera: 12 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin telekamera kaksinkertaiseen optiseen zoomiin
 • 8 megapikselin etukamera
 • Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri
 • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (ei jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • 3 000 milliampeeritunnin akku
 • USB Power Delivery -pikalataus, pikalaturi ostettava erikseen
 • Mitat 167 x 73 x 8,3 millimetriä
 • Paino 180 grammaa
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja