Mainos

Somen suosituin aasi odottaa pientä pitkäkorvaa – "Pian täällä vilistää Sumun minikopio"

1:20

Muhkea vatsa ei juurikaan hidasta Suomen suosituimman some-aasin vauhtia – ainakaan silloin, jos jossain on tarjolla ruokaa.

Toisaalta kyllähän odottavan äidin täytyy välillä huilata ja saada syödäkseen, tuntuu Sumu Sireeni ajattelevan ja tunkee päänsä heinikkoon. Matka ei niin vain jatkukaan, kun Sumu sille päälle sattuu.

– Kyllä tuota syömistä täytyy ihan tosissaan rajoittaa. Aasihan ei oikeasti tarvitse kovinkaan paljon ravintoa, sillä alkukantaisena eläimenä se osaa käyttää ravinnon hyödykseen hyvin tehokkaasti. Täällä on vähän turhan hyvät oltavat Sumulle, naurahtaa aasin omistaja, ravivalmentaja Kaisa Toivonen.

Lyhyellä matkalla aitauksesta pihapiiriin Sumu ehtiikin maistaa heiniä, kukkia, puiden lehtiä – suurimpana herkkuna vaahteranlehdet – ja ruohoa. Aasi todella ottaa aikansa, hoputukset eivät paljoakaan sen pitkiä korvia letkauta.

Kirkkonummella sijaitseva Toivosen talli on päättyvän tien viimeinen rakennus. Aitauksissa on useita tummia, kiiltäviä ravihevosia, kaksi pientä koiraa kiitää vierasta vastaan. 

Kuka on Sumu Sireeni?

– Kirkkonummella Toivosen tilalla asustava, noin 8-vuotias aasitamma

– Sumulla on Facebookissa noin 15 000 tykkääjää, joista suurin osa on suorastaan sen faneja

–Omistajat Kaisa ja Ville Toivonen sekä Ville Toivosen äiti

– Sen varsan odotetaan syntyvän heinä-elokuussa

Tilalla eletään tänä kesänä jännittäviä hetkiä. Sumun muhkea vartalo ei ole suinkaan syömisen seurausta, vaan vatsan peitteiden läpi voi nähdä pienen varsan liikkeitä. Vatsa on myös laskenut jo hieman.

– Kyllä tässä saa alkaa varuillaan olla. Aasilla on melkoisen pitkä kantoaika, noin vuoden, ja tämä voi heittää kuukaudella suuntaan tai toiseen. Synnyttämiseen aasi vaatii rauhallisen paikan, joten eiköhän meidänkin pikku pitkäkorva synny joskus yöaikaan, Toivonen pohtii.

Sumu raskaana

Toivosen mukaan aasien synnytys sujuu usein ongelmitta, mutta koska Sumun edellinen odotus päättyi ikävästi, on omistajallakin normaalia enemmän jännitettävää.

– Sumu odotti varsaa joitain vuosia sitten, mutta kevättalvella se sairastui pahasti. Poikanen oli ollut epämuodostunut ja kuollut vatsaan. Se oli kova koettelemus Sumulle ja se oli todella kipeänä jonkin aikaa.

Tällä kertaa kaikki on mennyt hyvin. Varsan isä on Untamo, jonka luona Somerniemellä Sumu oli noin kuukauden mittaisella lemmenlomalla viime kesänä.

– Untamo on hyvin paljon Sumun näköinen ja kokoinen, joten eiköhän täällä pian vilistä pikkuinen Sumun kopio, jos kaikki menee loppuun saakka hyvin, Kaisan puoliso Ville Toivonen kertoo.

Yhtäkkiä Sumu pinkasee vauhtiin. Ohuet jalat vilistävät ja tuhti keskivartalo heilahtelee, kun se kiihdyttää kohti tallia ja kurvaa sisälle.

– Täällä tallissa on sen ehdoton lempipaikka. Ravihevosten energiapitoinen ruoka on sen suurinta herkkua, Kaisa Toivonen kertoo ja nappaa aasin pois herkuttelemasta. 

– Kerran se oli karannut aitauksestaan ja täältähän se löytyi maiskuttamasta. Onneksi sentään ähkyyn asti se ei ole itseään koskaan syönyt. 

Muutaman kerran Toivoset ovat joutuneet huokailemaan Sumun tempausten takia. Esimerkiksi silloin, kun läheisestä Långvikin kokous- ja kylpylähotellilta soitettiin, että teidän aasinne on täällä.

– Sinne oli Sumu lähtenyt Veera-ponin kanssa seikkailemaan. On niitä muutama kerta kyliltä haettu, mutta muuten Sumu on kiltti aasi, ja karkailukin on harvainaista. 

Ainakaan tylsistymisestä karkureissut eivät ole johtuneet. Sumu on tottunut reissaaja, joka saa huomiota, minne ikinä meneekin.

– Se kulkee muun muassa ravimatkoilla hevosten kaverina, sen läsnäolo ja syöminen rauhoittaa hevosia. Ravipaikoilla sillä on joskus fanitapaamisia ja on se saanut palkinnonkin ravityön eteen tehdystä työstä, tietääksemme ensimmäisenä eläimenä, pariskunta kertoo huvittuneena.

Osoituksena tästä komeilee keittiön seinällä hieno kunniakirja.

Sumusta kiinnostuneita riittää. Sen Facebook-sivuilla on noin 15 000 tykkääjää. Hellyyttävä aasi vetoaa miehiin ja naisiin, nuoriin ja vanhoihin.

– Siinä on varmaankin sama juttu kuin meillä itsellämmekin. Työmme ravihevosten kanssa on kovaa työtä, arki on kiireistä ja rankkaakin, niin mikäs sen parempaa vastapainoa sille kuin hassunnäköinen, piehtaroiva ja omia tempauksiaan tekevä aasi. 

Suosituimmat päivitykset ovat sellaisia, joissa Sumu temppuilee – tai makaa.

Fanien lisäksi Sumu on poseerannut kuvissa Suomen tunnetuimpien henkilöiden kanssa sekä esiintynyt mainoksessa Arman Alizadin kanssa. 

– Hauskinta näissä tapahtumissa on se, että Sumua kohdellaan kuin tähteä. Sen luonne, vaatimukset ja mieliteot otetaan huomioon kuin isommankin tähden kohdalla. Me olemme sitten palvelusväkeä, Toivonen nauraa.

Asetelmasta kertoo myös Sumun Facebook-päivitykset, joissa kuvien takana olevaa Kaisaa kutsutaan Apuvalmentajaksi ja kirjoituksista päävastuussa olevaa Villeä Paksuksi Apupojaksi. 

Yleisön ilahduttamisen lisäksi Toivoset haluavat kertoa sosiaalisessa mediassa arjestaan ja raveista. Vaikka Sumun some-elämä onkin pääosin humoristista ja hassua, kerrotaan siellä arjesta ihan oikein sanoin. 

– Olemme käyneet siellä läpi muun muassa surullisesti päättyneen odotuksen, hevosista ja poneista eli Sumun kavereista luopumisia sekä arjen rankkoja hetkiä. Ravitallin pyörittäminen kun on ihan kokopäiväistä, raskasta työtä, vaikkakin todella antoisaa, Kaisa Toivonen kertoo.

He korostavat, että tekevät sometyötä ilahduttaakseen ihmisiä ja kertoakseen ravitallin arjesta. Joidenkin päivitysten aiheuttamat reaktiot ovat yllättäneet heidät.

– Kerran mainitsimme kirjoituksessa suden ja toisella kertaa Sumu poseerasi erään poliitikon kanssa. Näistä päivityksistä nousi aikamoinen kommenttivyöry ja kuohunta, joita emme osanneet edes ajatella etukäteen.

Ei mikään "hassu miniheppa"

Aaseja on Suomessa muutamia satoja, ja niiden määrä on Toivosen mukaan kasvanut ihan viime vuosina. Hän toivoo, ettei aasista tule muotieläin, sillä mikään "kiva, pieni, helppo heppa" se ei ole.

– Aasi vaatii tilaa, virikkeitä ja paljon hoitamista. Monia aaseja uhkaa ylipaino, kun niitä hemmotellaan eikä syömistä rajoiteta. Sen myötä edessä on vakavat ongelmat, kuten kaviokuume, joka on myrkytystila liian sokeripitoisesta ruuasta. 

Aasien kavioita täytyy vuolla parin, kolmen kuukauden välein ja niiden hampaista on huolehdittava. Talven kylmyyttä aasi kestää Toivosen mukaan melko hyvin, mutta kosteudesta ne eivät pidä. Märkä keli voi aiheuttaa myös terveysongelmia jalkoihin.

– Vaikka Sumun some-elämä vaikuttaa hassulta ja vapaalta, on meillä tiukka kuri eläinten kanssa. Tilallamme on Sumun ja hevosten lisäksi kissoja ja koiria, joten kaikkien on tiedettävä, kuka täällä määrää. Hemmoteltu, kuriton aasi olisi helposti iso ongelma, Toivonen korostaa.

Sumu on Toivosten ja Villen äidin yhteisomistuksessa. Aasi oli alunperin Villen äidin unelma, ja kirkkonummelaiselle tilalle Sumu ilmestyi melkeinpä yllättäen.

– Olimme maininneet hevosten parissa työskentelevälle perhetutullemme, että aasi voisi olla joskus kiva. Ei mennyt kuin pari viikkoa, kun hän ilmoitti, että täältä se nyt tulee, Toivonen muistelee kuuden vuoden takaisia tapahtumia. 

Sumulla oli ehtinyt olla jo yksi koti Suomessa ennen Toivosia. Heille oli nopeasti itsestäänselvää, että Sumu on tullut lopulliseen kotiinsa. 

– Olemme molemmat sekä sydämestämme että koulutukseltamme ja taustaltamme hevos- ja ravi-ihmisiä. Ville on työskennellyt pitkään ravitoimittajana, Kaisa sanoo.

– Mutta eipä meistä kumpikaan ajatellut 13 vuotta sitten, kun ensimmäistä kertaa tapasimme, että tänä päivänä meillä olisi toistakymmentä hevosta ja Suomen suosituin some-aasi, jonka suulla teemme päivityksiä melkeinpä päivittäin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.