Sodan suurin vastahyökkäys jyrännyt Kremlin sotilaat 10 kilometrin päähän Venäjän rajasta: "Putinin tavoitteet ja armeijan kyky eivät täsmää"

Ukrainan vastahyökkäys Harkovan pohjoispuolella jatkaa menestyksekästä etenemistään, kertoo sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW.

Ukrainan hyökkäys on ISW:n mukaan suuntautunut Harkovasta itään sijaitsevasta Staryi Saltivista pidemmälle pohjoiseen. Staryi Saltivissa Venäjä ilmeisesti taisteli valiojoukoilla, sillä siellä on tuhottu maan armeijan moderneinta panssarivaunukalustoa.

Vahvistamattoman venäläislähteen mukaan Ukrainan "sodan suurin vastahyökkäys" Harkovan alueella on edennyt jo alle kymmenen kilometrin päähän Venäjän vastaisesta rajasta, ISW kirjoittaa. Ukrainalaisjoukot ovat jo Vovtshanskin kaupungin liepeillä, josta on vain vähän yli viisi kilometriä Venäjän rajalle, venäläislähde väittää ISW:n mukaan.

ISW ei ole pystynyt vahvistamaan venäläislähteen tietoja, mutta ne sopivat yhteen muiden raporttien kanssa, joita Ukrainan vastahyökkäyksestä on viime päivinä saatu.

Vastahyökkäys on muuttanut sodan ilmeen, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa MTV:lle.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjän yksiköt ovat monin paikoin vetäytyneet Venäjän puolelle.

Koko sodan ajan Venäjän huolto on ollut ongelmissa, ja jos Kremlin joukot eivät saa Ukrainan vastahyökkäystä aisoihin, voivat logistiset ongelmat lisääntyä entisestään.

– Ukrainalaisjoukot voivat mahdollisesti uhata Venäjän takalinjoja tykistöllä ja jatkohyökkäyksillä, ISW toteaa.

Jos Ukraina kykenee etenemään pidemmälle tai venäläisjoukot romahtavat Harkovan rintamalla ja vetäytyvät entisestään, niin se saattaa järisyttää Venäjän hyökkäyssuunnitelmia myös Iziumin suunnalla, ISW jatkaa.

Venäjä on viikkojen ajan pyrkinyt etenemään Iziumista etelään pyrkien näin motittamaan Itä-Ukrainassa olevan pullistuman. Venäjän hyökkäys on edennyt erittäin hitaasti, eikä läpimurtoja ole tapahtunut.

Jos nykyinen meno jatkuu, saattaa Itä-Ukrainan puolustus paikka paikoin murtua Iziumin ja Donetskin kaupunkien välillä, mutta pullistuman ukrainalaisjoukot eivät jää mottiin, uskoo eversti Kajanmaa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: ”Ovat keskittäneet voimaa” 0:43
Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: "Ovat keskittäneet voimaa"

Vaikka Ukrainan vastahyökkäys näyttää sujuvan hyvin, muistutti presidentti Volodymyr Zelenskyi sotaonnen vaihtelevuudesta.

– Ukrainalaisten ei tule luoda liiallista moraalista painetta, jonka vuoksi voittoja odotetaan viikoittain tai jopa päivittäin, Zelenskyi totesi.

USA: "Putinin tavoitteet ja armeijan kyky eivät täsmää"

Venäjän presidentti Vladimir Putin valmistautuu Ukrainassa pitkään sotaan, sanoo Yhdysvaltain tiedustelu. Asiasta uutisoi BBC.

Yhdysvaltain arvion mukaan edes Venäjän mahdollinen menestys Itä-Ukrainassa ei päättäisi sotaa. Venäjä ryhmitti joukkonsa Itä-Ukrainaan sen jälkeen, kun pääkaupunki Kiovan valloitus ennakko-odotusten vastaisesti epäonnistui.

Putinin kannalta ongelma on, että hänen tavoitteensa eivät täsmää sen kanssa, mihin Venäjän tavanomaiset asevoimat tällä hetkellä pystyvät, katsoo Yhdysvaltain kansallinen tiedustelupäällikkö Avril Haines.

Puolustustiedustelun johtaja Scott Berrier on samoilla linjoilla.

– Venäjä ja Ukraina ovat vähän pattitilanteessa, hän toteaa.

Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – ”Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä” 0:31
Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – "Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä".

Lue myös:

    Uusimmat