Ukraina: Venäjä tulitti omia sotilaitaan pelätyllä raketinheittimellä – "Täysi tuki"

Venäjän termobaarisia tyhjiöpommeja ampuvia raketinheittimiä havaittu Ukrainan rajan läheisyydessä 1:06
Sodan alussa Venäjän termobaarisia tyhjiöpommeja ampuvia TOS-1-raketinheittimiä havaittiin Ukrainan rajan läheisyydessä. Sittemmin niitä on nähty myös rintamalla.

Venäjä on iskenyt kuolettavasti omia asemiaan vastaan raketinheittimillä Zaporizhzhjan alueella, väittää Ukrainan armeijan 60. jalkaväkiprikaatin 97. jalkaväkipataljoona Facebookissa.

Tykistökeskitys voi, erityisesti taisteluiden ollessa käynnissä, osua väärään kohteeseen monesta eri syystä. 

– 97. jalkaväkipataljoonan johto ilmaisee tyytyväisyytensä venäläisten hyökkääjien toimiin, jotka 8. toukokuuta ampuivat suncepekillä (TOS-1-raketinheittimen kutsumanimi) omiin asemiinsa ja käytännössä polttivat venäläiset miehittäjät Ukrainan maalta, pataljoona kertoo Facebook-sivullaan.

Tapausta ei ole vahvistettu. Täysivahvuiseen pataljoonaan kuuluu noin 300–1 000 sotilasta armeijasta riippuen.

TOS-1 on venäläisvalmisteinen raketinheitin, jolla pystytään ampumaan myös pelättyjä termobaarisia tyhjiöpommeja. TOS-1:llä voidaan tulittaa myös tavanomaisia raketteja.

Venäjän tiedetään käyttävän Ukrainassa TOS-1-raketinheittimiä, joita hyödynnettiin taisteluissa ensimmäistä kertaa 1980-luvulla Afganistanissa. Ukraina on myös saanut sotasaaliiksi kyseisiä asejärjestelmiä.

"Polttakaa itsenne Venäjällä"

Vaikka Ukrainan 97. jalkaväkipataljoona kertoo "suhtautuvansa positiivisesti ja täysin tukevansa" omia asemiaan ampuvia venäläisiä, niin yksi ehdotus heille on.

– Ymmärrämme, että toukokuussa on perinteistä valmistaa kebabia, mutta meillä on yksi huomio: Polttakaa itsenne Venäjän alueella, koska Ukrainassa te ette ole lainkaan onnellisia!, pataljoona totesi.

Vaikka tapahtumien kulkua ei ole vahvistettu, niin kyse ei suinkaan olisi ensimmäisestä kerrasta, kun jotain vastaavaa tapahtuu. Samalla puolella taistelevien luoteihin on kuoltu sodissa niin pitkään kuin tuliaseita on käytetty.

Tykistö voi osua omiin sotilaisiin esimerkiksi jos tulenjohto erehtyy koordinaateista tai tykistö yksinkertaisesti tähtää väärään paikkaan. Tykkien kantama on useita kymmeniä kilometrejä, joten pienikin virhe tähtäyksessä voi tarkoittaa satojen metrien erhettä.

Lue myös:

    Uusimmat