Video: Ukraina tuhoaa Venäjän uhkaavasti nimetyn uutuustankin – "Kiitos Ruotsin kansa ja kuningas"

Ukrainan armeijan jakamalla videolla maan sotavoimat tuhoavat Venäjän kehittyneimmän käytössä olevan panssarivaunun T-90M. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ensimmäinen T-90M-vaunu raportoitiin tuhotuksi Ukrainassa Harkovan alueella 4. päivä toukokuuta. Ukrainan armeijan mukaan panssarivaunun tuhosi tuolloin amerikkalainen Javelin-panssarintorjuntaohjus.

Tiistaina julkaistussa videossa Ukrainan armeija kertoo näkyvän, miten T-90M panssarivaunu jää toisen aseapua edustavan panssarintorjunta-aseen uhriksi.

– Venäjän tankkiteollisuuden ylpeyden tuhosi ruotsalainen kädessä pidettävä tankkientuhoaja Carl Gustaf, Ukrainan armeija kirjoittaa Twitterissä

Video on kuvattu Staryi Saltivin liepeillä, joka sijaitsee Ukrainan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta itään.

T-90M – "Läpimurto"

Venäjällä arvioidaan kaiken kaikkiaan olevan käytössään satakunta T-90M-panssarivaunua. Luku on huomattavan pieni jos sitä vertaa vaikka T-72 ja T-80 -panssareihin tai T-90-vaunun aiempiin versioihin. Näiden vaunujen eri versioita on pelkästään Ukrainan sodassa tuhottu eri lähteiden mukaan useita satoja.

Tarkkaa tietoa Ukrainassa olevien T-90M-panssarivaunujen määrästä ei ole. Ukrainan armeijan arvion mukaan Venäjä on käyttänyt T-90M-tankkeja Ukrainassa vasta noin puolitoista viikkoa.

T-90M kantaa Venäjällä lisä- tai lempinimeä Proryv eli "läpimurto".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

T-90M voitonpäivän paraatissa toukokuussa 2022.
T-90M-tankkeja esiteltiin voitonpäivän paraatissa.

T-90M esiteltiin vuonna 2016, mutta palvelukseen niitä on alettu ottaa vasta huhtikuussa 2020, kertoo National Interest. Vaunussa on uutta muassa parannettu panssari, kehittyneempi tähtäysjärjestelmä ja tuorein versio 125mm:stä tykistä.

Mistään voittamattomasta menopelistä ei suinkaan ole kyse, vaan T-90M on kaikkien panssarivaunujen tapaan altis hyökkäyksille, jos sitä ei tueta muilla asevoimilla, kuten ilmatorjunnalla ja jalkaväellä, Iso-Britannian puolustusministeriö muistuttaa.

Carl Gustaf – Ruotsin lahja Ukrainalle

Videolla näkyvän T-90M-panssarivaunun tuhosi Ukrainan mukaan Carl Gustaf -sinko, joka on ruotsalaisen aseteollisuuden menestystarinoita.

Carl Gustaf -sinko näki päivänvalon vuonna 1946 ja sitä on sittemmin päivitetty useita kertoja, viimeksi 2014. Sinkoa käyttävät muun muassa Yhdysvaltain, Saksan ja Israelin asevoimien osat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Carl Gustaf -sinko amerikkalaissotilaiden käytössä.
Carl Gustaf -sinko amerikkalaissotilaiden käytössä.

Vaikka Carl Gustaf siltä hieman näyttääkin, niin kyse ei ole kertakäyttösingosta. Monipuolisesti erilaisia ampumatarvikkeita sinkoava asejärjestelmä tunnetaan erityisesti kyvystään tuhota panssareita ja bunkkereita. 

Aseen kuninkaallinen nimi on peräisin sitä valmistavasta tehtaasta, FFV-Carl Gustafista. Asetehdas sijaitsee Eskilstunassa, jota aiemmin toisinaan puhuteltiin Kaarle Kustaan kaupungiksi, koska vuosina 1654–1660 Ruotsia hallinnut Kaarle X Kustaa antoi sille kaupunkioikeudet.

Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan – tällainen on kyseinen tankki 16:33
Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan – tällainen on kyseinen tankki.

Lue myös:

    Uusimmat