Ukrainan suuri vastahyökkäys Harkovassa "muuttaa sodan ilmeen" – Venäjä iskemässä tankkiarmeijalla takaisin

Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: ”Ovat keskittäneet voimaa” 0:43
Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: "Ovat keskittäneet voimaa".

Ukrainan sodan suurimmaksi kuvailtu vastahyökkäys Harkovan alueella pakottaa Venäjän lähettämään joukkojaan eri paikkaan kuin se alunperin suunnitteli, arvioi sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

ISW uskoo Venäjän kasaavan parhaillaan joukkoja Belgorodin alueelle Venäjän puolelle, Harkovan läheisyyteen. Alueelle on siirtymässä osia Venäjän ensimmäisestä panssariarmeijasta, Ukrainan armeija toteaa. Täysivahvuisena tankkiarmeijaan kuuluu noin 500–800 panssarivaunua.

– Kyse on sodan ilmeen muuttumisesta, toteaa maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa MTV Uutisille.

– Toki se puhuttu suurhyökkäys Itä-Ukrainassa edelleen jatkuu venäläisten toimesta, mutta ukrainalaisten vastahyökkäys pakottaa Venäjän miettimään tulevaa taktiikkaa ja pahimmillaan se uhkaa venäläisiä huoltoyhteyksiä, jotka Iziumin ja Harkovan itäpuolelta Venäjälle menevät, Kajanmaa jatkaa.

Belgorodiin kokoontuvien venäläisyksiköiden tehtävä on yksinkertainen. Ne pyrkivät pysäyttämään laajalla kaarella etenevät ukrainalaisjoukot, jotka ISW:n sunnuntaisen arvion mukaan tulevina päivinä tai viikkoina saavuttavat Venäjän vastaisen rajan.

– Kertoo siitä, että ukrainalaiset kykenevät käyttämään suurempia joukkokokonaisuuksia ja voimaa. Heillä on noin kahden prikaatin kokoinen hyökkäys, jolla he työntävät venäläisiä pois Harkovasta, Kajanmaa sanoo.

Nato-standardien mukaisessa prikaatissa on noin 3 000–5 000 sotilasta, mutta yksikön koko voi olla tätä selvästi suurempikin eri asevoimissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – ”Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä” 0:31
Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – "Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä".

Vastahyökkäys ei edennyt sunnuntaina

Reipasta tahtia parina päivänä edennyt Ukrainan vastahyökkäys ei sunnuntaina edennyt merkittävästi, arvioi ISW.

Ukraina on julkisesti todennut, että vastahyökkäyksen tavoite on ajaa venäläisjoukot riittävän kauas Harkovasta, ettei maan toiseksi suurinta kaupunkia voida uhata tykkitulella.

Harkovasta linnuntietä Venäjän rajalle on reilut kolmekymmentä kilometriä. Tykeillä voidaan ampua yleisesti ottaen useiden kymmenien kilometrien päähän.

Vaikka ukrainalaisjoukot eivät pystyisikään työntämään venäläisjoukkoja maan rajoille saakka, niin se voi siltä tuottaa tulosta. Harkovan vastahyökkäyksen vaatima huomio nimittäin pakottaa Venäjän lähettämään joukkojaan tätä ongelmaa ratkomaan sen sijaan, että Kreml pystyisi vahvistamaan Iziumin suunnan hyökkäystään. Venäjän on pyrkinyt jo viikkojen ajan rakentamaan Itä-Ukrainan pullistumaan jättimottia.

Lue myös:

    Uusimmat