UPI:n Aaltola: Venäjä lisännee voimiaan Suomen rajalla – "Kreml tietää, että olemme spartalainen maa"

Venäjän mahdollinen sotilaallinen uhka ei ole katoavaa tyyppiä, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Twitterissä.

Suomella on paljon annettavaa Natolle. Tätä on Suomessa viime viikkoina hoettu useampaan otteeseen ja myös useat kansainväliset arviot ovat tulleet samaan lopputulokseen.

Nyt kuoroon liittyy myös UPI:n johtaja Mika Aaltola.

– Keskeistä on mieltää kokonaisvaltainen puolustussuunnittelu pohjoisesta Itämerelle. NATO mahdollistaa monia asioita, jotka historiallisesti ovat jääneet kesken erityisesti Pohjolassa, Aaltola sanoo.

– Tässä Suomella ohittamaton rooli ja siten liikkumavaraa valita erilaisista vaihtoehdoista, Aaltola jatkaa.

Vaikka Venäjän näkökulmasta sota Ukrainassa on sujunut kauniisti sanottuna odotuksia heikommin, niin Venäjän uhka ja "sotilaallisen kunnian tavoittelu" eivät Aaltolan mukaan jää menneisyyteen.

– Tämä määrittelee Suomen NATO-suhdetta.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Voimaa täytyy olla"

Aaltola uskoo, että "Ukrainan fiaskosta" huolimatta Venäjä lisää sotilaallista voimaansa Suomen rajojen läheisyydessä, jos Suomi liittyy Natoon.

Vaikka Kremlin kanssa keskusteleminen on ajoittain konstikasta ja maan propagandakoneisto jyllää tällä hetkellä täydellä teholla, niin Moskovan korvat toimivat, kunhan viesti on selkeä.

– Venäjä kuuntelee ja kunnioittaa sotilaallisen kyvyn kieltä. Ilman tehokkaasti järjestettyä puolustusta ja deterenssiä, ei ole mahdollisuuksia niin sanottuun pragmaattiseen Venäjä-politiikkaan, Aaltola toteaa.

– Voimaa täytyy olla minkä tahansa vakauspolitiikan takana. Tämä on keskeinen oppi, jota NATO-roolia mietittäessä ei tule unohtaa, Aaltola jatkaa.

"Suomi on spartalainen maa"

Aaltolan mukaan Suomella voi olla Natossa keskeinen rooli myös Pohjolan linnakkeen rakentamisena. Miten Suomi sitten toimiikaan, on se syytä tehdä itsevarmasti.

– Venäjällä tiedetään, että Suomi on spartalainen, ääripuolustuksellinen maa. Se ei lähde tätä testaamaan, kunhan määrittelemme NATO-roolimme itsevarmaksi, ja yhdistämme siihen, kun aika on jonain päivänä kypsä, myös Venäjän saamisen mukaan kunnioittamaan perusperiaatteita, Aaltola sanoo.

Suomen Nato-päätös ottaa tällä viikolla merkittäviä harppauksia, sillä presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat luvanneet kertoa kantansa. Tänään keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ilmoitti kannattavansa Natoon liittymistä.

Ylen maanantaina julkaiseman gallupin mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen liittyvän Natoon.

Voitonpäivän puheen perusteella Putin ei tiedä mitä tehdä, sanoo arvostettu asiantuntija Daniel Fried 2:06
Voitonpäivän puheen perusteella Putin ei tiedä mitä tehdä, sanoo arvostettu asiantuntija Daniel Fried.

Lue myös:

    Uusimmat