SM-liigassa kurinpidolla edessä mielenkiintoinen linjaus: ratkaiseeko teko vai seuraus tuomion? – ”Todellinen piittaamattomuuden hetki”

Jääkiekon SM-liigan kurinpidolta odotetaan päätöstä kahdesta lauantain pelikierroksella kuohuttaneesta taklaustilanteesta, joissa tekotapa ja aiheutunut vahinko menevät hyvin suuntiin. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näki tapauksissa selvän eron.

Liigan kurinpito asetti maanantaina käsittelyyn Lukon David Nemecekin ja KalPan Miikka Pitkäsen antamat tällit, joista tuomittiin 5+20 minuutin rangaistukset pään ja niskan alueelle kohdistuneista taklauksista.

Näistä suuremman huomion sai Nemecekin taklaus Ässien Otto Kivenmäen päähän, sillä tajuttomana jään pinnassa maannut 19-vuotias hyökkääjä toimitettiin sairaalaan, josta hän pääsi vasta maanantaina. Tapahtuma oli raju myös sen takia, että Kivenmäen kypärä lensi päästä taklauksen voimasta.

Petteri Sihvonen tunnustaa, että asian tulkinnassa on lieventäviä asianhaaroja, mutta taklauksesta tulleen seuraamuksen täytyy myös jollain tavalla näkyä pelikiellon kovuudessa.

– Luulen, että sitä täytyy vähän ankaroittaa. Seurauksistakin rangaistuksia päätellään, olisi se sitten viisasta tai ei, Sihvonen sanoo.

– Jos ajatellaan tekoa ja seurauksia, niin niissä on pieni epäsuhta, jos sitä ihan rehellisesti katsoo. Lukko oli sen erän muutoinkin taklannut enemmän kuin ensimmäisessä erässä. Pommeja jaettiin siellä ja täällä, minkä lisäksi siinä kävi myös ihan onneton tapahtuma.

– Kivenmäellä kiekko hukkui onnettomalla hetkellä jalkoihin, ja Nemecek haki kovaa pommia. Hän ei minun arvioni mukaan ollut vahingoittamismielellä, mutta oli kuitenkin liian aggressiivisella pelipäämielellä, Sihvonen jatkaa.

Tästä huolimatta Sihvosen mukaan Nemecekin taklaus kuuluu niiden iskujen kirjoon, joka voitaisiin pyyhkiä jääkiekosta kokonaan pois.

– Tällä en nyt millään lailla halua puolustella sitä taklausta, koska itse olen sillä kannalla, että tuon tyylin avojään taklaukset voitaisiin lopettaa kokonaan. Ei niistä pelillisesti paljon hyödytä, hän muistuttaa.

KalPan Pitkäsen tilanteessa raskauttavampia asianhaaroja

KalPan Miikka Pitkäsen taklaus Ilveksen Eemeli Suomen päähän on sen sijaan Sihvosen mukaan toisella tapaa vakava asia. Tässä tapauksessa Pitkänen hiipi pahaa aavistamattoman Suomen sivustasta ja kumautti tätä päähän erittäin haavoittavassa asemassa.

Sihvonen vertaa tekoa Nemecekin taklaukseen ja pitää sitä pahempana temppuna, jolla vain seuraukset olivat lievemmät. Suomi palasi peliin kyynärpäästä saamansa osuman jälkeen.

– Siinä kävi oikeastaan toisinpäin. Teko ja seuraus olivat onneksi nyt näin päin. Siinä oli todellinen piittaamattomuuden hetki, jossa ei voi sanoa, että taklaaja haluaa vahingoittaa, mutta kokee sellaisen opportunistisen tuokion, että nyt on vastustaja ihan suojaamattomassa tilassa, Sihvonen pohtii.

– Onneksi siinä eivät seuraamukset olleet niin pahat, vaikka ne olisivat voineet olla, koska se taklaus tuli niin kuolleesta kulmasta. Jännää katsoa, että tuleeko siitä nyt se viisi peliä sen takia, ettei ollut sellaisia seurauksia.

Päähän kohdistuneista taklauksista tulee nykyisin vähintään viiden ottelun pelikielto, joten nyt kurinpidon tehtäväksi jää arvottaa kahta hyvin erilaista tilannetta keskenään. Pitkäsen tapauksessa kyse oli Nemecekin tilanteesta poiketen selvästi piittaamattomuudesta, sanoo Sihvonen.

– Se oli sellainen, jonka todella olisi voinut välttää. Siinä oli kaksi kolme kymmenystä aikaa taklaajalla todeta, että ryhtyykö vai eikä ryhdy. Näin hyvillä pelaajilla se riittää.

– Elekielestä näki, että taklaajaakin vähän jo kadutti, mutta siinäkin vielä vähän uhmakkaana kukkoili, Sihvonen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat