SM-liigassa käy huolestuttavan vähän yleisöä – seurapomo sanoo suoraan: "Näin ei pitkälle pötkitä"

11:29
MTV Urheilun Teemu Niikko ja Petteri Sihvonen ottivat MTV Uutiset Liven Liigaviikossa kiinni muun muassa SM-liigan alhaisiin yleisömääriin ja Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtisen kommentteihin.

Jääkiekon SM-liigakauden avausotteluissa on käynyt katsojia reilusti alle koronatilanteenkin salliman kapasiteetin. Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen toteaa MTV Urheilulle, että näin "ei pitkälle pötkitä".

Ässät voi ottaa 6 350 katsojaa vetävään halliinsa koronatilanteessa suuntaa antavasti 60–70 prosenttia katsojakapasiteetista, mikä on 3 810–4 445 katsojaa. Tästä on kuitenkin jääty kauas. Ässien liigakauden avausottelussa Porissa viime perjantaina oli TPS:ää vastaan ilmoitetusti 2 150 katsojaa. Ässät pelasi toisen kotiottelunsa eilen keskiviikkona, ja tuolloin HPK:ta vastaan hallissa oli vain 1 252 katsojaa.

Yleisölukemat ovat olleet laajemminkin SM-liigassa koronapandemian keskellä heikkoja. Kaikkiaan viidessä pelissä viidestätoista pelatusta ottelusta yleisömäärä on jäänyt alle 2 000 katsojan. Useasti on myös oltu hilkulla.

Ässien toimitusjohtaja Lehtinen ei nähtyä kaunistele.

– Aika monella seuralla on vastaava tilanne kuin meilläkin, että kaikki muu bisnes on periaatteessa riisuttu ympäriltä pois. Joillakin on ravintolatoimintaa ja joillakin toimintaa tapahtumabisneksessä, ja ne on käytännössä riisuttu pois. Nyt eletään pitkälti pelkkien ottelutapahtumien varassa, ja kun se puoli ei vedä, se tarkoittaa isossa kuvassa, että jos sinulla on 1 252 henkilöä hallissa, kyllä siinä ollaan ottelutapahtumassa seurana maksumiehenä, Lehtinen sanoo.

Toimet Ässissä tähtäävät Lehtisen mukaan ennen kaikkea kahteen asiaan: siihen, että saadaan pelejä pelattua, ja siihen, että pystytään huolehtimaan turvallisuudesta niin vastuullisesti, etteivät ihmiset jättäisi sen takia tulematta halliin. Jos peleissä käy jatkossakin näin vähän yleisöä, tilanne on synkkä.

– Kulurakenne on sellainen, ettei Suomessa Liigassa pyöritetä liigatasoista joukkuetta uskottavasti niin, että tuolla katsojamäärällä isossa kuvassa kovin pitkälle pötkitään.

Yhtäältä otteluiden tv-lähetysten seuraaminen on helppoa ja Lehtinen sanoo myös ymmärtävänsä peleistä pois jäämistä. Hän pohtii, että Vaasan pahentunut koronatilanne (jonka myötä neljä Sportin kotiottelua siirrettiin) loi lisää paniikkia ja vaikuttaa entisestään yleisökäyttäytymiseen. Ässät-pomo ottaa kuitenkin samalla kriittisen linjan.

– Valitettavasti koko pandemiaan liittyvä toiminta on minun mielestäni osittain politisoitunut liikaa ja saavuttanut osittain aika kovatkin mittasuhteet. Toivoisin sitä, että luettaisiin oikeita tietoja tilanteeseen liittyen itse kukin ja tehtäisiin niistä oikeista tiedoista päätelmiä omalle toiminnalle.

– Toivomme Porissa ihmisiltä vastuullista käyttäytymistä kokonaisvaltaisesti. Se tarkoittaa peleissä muun muassa sitä, että huolehditaan kaikki kunnolla yhdessä näistä perusasioista, turvaväleistä, maskien käytöstä ja niin edelleen.

"Nöyrä toive"

5:03
Ässät pelasi keskiviikkona kotonaan HPK:ta vastaan. Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 1 252 katsojaa.

Ennusteita tulevasta on koronatilanteen eläessä vaikea laatia. Ässissä niitä Lehtisen mukaan osittain revitään viikoittain ja tehdään sen jälkeen uusia.

– On selvää, että puhutaan jonkinnäköisestä siirtymäikkunasta. Kukaan meistä ei pysty kovin tarkkaan ennustamaan sitä, mikä sen siirtymäaikajanan pituus tulee olemaan. Varmaa on se, kuten on nähty, ettei yleisö ole normaalilla tavalla palannut halleihin.

– Nöyränä toiveena on, että yleisö rupeaisi marraskuun aikana palaamaan halliin ja tulevilla peleillä pystyttäisiin jollakin tasolla kompensoimaan näitä pelejä, jotka jäävät yleisömäärältään pieniksi.

Koronatilanne on ollut kuitenkin pahenemaan päin, mikä lisää epäilyksiä sen osalta, että yleisö olisi hetkeen halleihin suuremmin palaamassa. 

– On väistämättä selvää, että jos tämä näin jatkuu, joudumme lisäsopeutuksiin ja miettimään työkalupakista niitä konsteja, joilla pystytään kustannuspuolta entisestään keventämään, jotta pärjätään taloudellisesti. 

Lehtinen ei lähde tarkkaan erittelemään, minkälaista tappiota nykyisenlaisilla yleisömäärillä yksittäisestä kotiottelusta tulee. Tappiot ovat kuitenkin merkittäviä.

– Ottelutapahtumaan liittyen on olemassa suoria kustannuksia sen järjestämisen osalta ja palkkakulut, jotka koko organisaatiosta lävähtävät siihen päälle. Kun muut toiminnot on jouduttu pitkälti riisumaan ja ollaan pelien varassa, on silloin suoraan laskettuna selvää, että tuolla yleisömäärällä tappiota tulee.

– Pitää ajatella sitä niin, että runkosarjan kotipelejä on suunnitelmissa se 30 kappaletta. Kokonaisuus ratkaisee sen asian.

"Kikkapankissa asioita"

Lehtinen korostaa vaikean tilanteen kourissa, että "kaikki keinot pitää käyttää siihen, että saataisiin katsojia halliin". Innovatiivisille konsteille on kysyntää.

Kun puhe kääntyy siihen, mitä luovia ratkaisuja Ässät on nyt kehitellyt, Lehtinen vastaa yleisluontoisesti ja kertoo porilaisseuran tuovan keinonsa "oikeassa paikassa omalla markkinoinnilla esille".

– Kyllä meillä kikkapankissa on asioita mietittynä. Niitä harkitaan ja otetaan käyttöön sen mukaan, mikä todetaan toimivaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja