SM-liigassa debytoiva Julius Honka avaa, miksi kieltäytyi NHL-sopimustarjouksesta

Puolustaja Julius Honka siirtyi ottelukohtaisella ja ulkomaan option sisältävällä sopimuksella juniorivuosiensa seuraan, jääkiekon SM-liigassa pelaavaan JYPiin. Honka oli aiemmin kieltäytynyt edelliskausien NHL-seuransa Dallas Starsin sopimustarjouksesta ja vaati siirtoa toisaalle kaivattuaan muutosta.

23-vuotias Honka oli pelannut NHL-otteluita kaudesta 2016–17 eteenpäin. Viime sesonki oli rikkonainen, Honka jäi vähälle vastuulle ja pelasi kauden aikana 29 ottelua taalaliigassa. 

– Tuli ehkä se, että kaipaan jotain uutta juttua, Honka kertoo MTV Urheilulle.

Honka korostaa olevansa iloinen ennen kaikkea päästessään pelaamaan. Kiekkoa sulavasti liikuttava puolustaja haluaa näyttää taas vastuuta saadessaan omimpia avujaan.

– Pääsee pelaamaan sitä omaa roolia. Sillä lailla tilanne on paras ja itsellenikin kaikista edistävin. Ei tarvitse omaa identiteettiä muuttaa.

Honka sanoo viettäneensä hyvän kesän ja olevansa kunnossa.

– Tärkeintä on nyt nauttia pelistä ja pitää hauskaa. Kun on pelifiilistä ja peli-intoa, niin näkyy omatkin vahvuudet parhaiten. 

Honka haluaa päästä pelaamaan vielä tällä kaudella NHL:ää. JYPissä hänen tavoitteinaan on sekä auttaa joukkuetta voittamaan otteluita että kehittyä itse samalla kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

– Yritän tuoda raikkautta ja pystyä pelaamaan rennosti ja omilla vahvuuksilla.

"Ei varmasti monesti tule tällaisia tsäänssejä"

Hongan tilanne kutsuu jossain määrin mieleen Jesse Puljujärven. NHL:ssä itseään etsinyt suomalainen palasi ennestään tuttuun seuraan Kärppiin, siinä missä Hongalla suuntana oli kotikaupungin JYP.

– Jokaisella on tietenkin omat vaiheet ja oma tilanne, mutta on se hyvin samanlainen. Hyvä, että hän pääsee kotiin SM-liigaan pelaamaan hyviä pelejä. Täällä on hyviä seuroja ja taitavia pelaajia. Kun tällainen mahdollisuus itsellänikin on, että pääsin JYPiin, mikäs sen parempaa.

Honka alleviivaa kiitollisuuttaan.

– JYP halusi, että tulen tänne, ja otti kyllä hienosti vastaan. JYP on hyvä seura, ja täällä on hyviä äijiä ja paljon tuttuja, joita tunnen ennestään. Oli aika helppo tulla.

JYPin edustusjoukkueessa pelaa tätä nykyä myös Hongan pikkuveli, 19-vuotias Anttoni.

– Ei varmasti monesti tule tällaisia tsäänssejä. On mukava, että pääsee seuraamaan pikkuveljenkin peliä noin läheltä.

SM-liigadebyytti tänään

Honka saapui Jyväskylään keskiviikkona ja harjoitteli JYPin kanssa jo torstaina. Tänään perjantaina hänellä on edessään SM-liigadebyytti Jyväskylässä Pelicansia vastaan.

Jos asiat menevät hyvin, Honka pelaa vielä tällä kaudella NHL:ää. Hän on tällä hetkellä rajoitettu vapaa agentti, jonka pelaajaoikeudet ovat edelleen Dallasilla. 

Honka itse toteaa, että hänellä on JYPissä "hyvä tsäänssi näyttää", mutta sopimusneuvotteluista taalaliigaan hän ei suuremmin puhu. 

– Ne asiat selviävät varmasti siellä aikanaan. Agentit käyvät sitä tilannetta läpi koko ajan. Näin on hyvä mennä eteenpäin. 

– Nyt keskittyy vain siihen, että oma peli on kunnossa ja tuo kaiken joukkueelle.

Honka on urallaan pelannut NHL:ssä 87 ottelua tehopistein 2+11=13.

Lue myös:

    Uusimmat