SM-liigaseuran räväkkä valmentajavärväys voi tulla kalliiksi – tällainen väriläiskä Suomi-kiekon nouseva kyky on: "Valtava riski"

Maalikooste: HPK - SaiPa 5:43
Videolla kuvaa HPK:n ottelusta SaiPaa vastaan marraskuun alussa.

Hämeen Sanomat kertoi alkuviikosta, että jääkiekon SM-liigassa pelaava Hämeenlinnan Pallokerho on valinnut tulevaksi päävalmentajakseen Mestiksestä tutun Matias "Maso" Lehtosen. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen varoittaa, että valinnassa piilee HPK:n kannalta valtava riski. 

34-vuotias Lehtonen valmentaa toistaiseksi Mestis-seura RoKia. Nousevan valmentajanimen SM-liigapestiä on kiekkoa seuraavassa Suomessa odotettu jo jonkin aikaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petteri Sihvonen näkee, että HPK saa Lehtosesta itselleen asialleen omistautuneen ja itsekriittisen tekijän. Lehtonen on aiemmin itse luetellut julkisuudessa syitä sille, miksei hän omasta mielestään ole ollut valmis SM-liigavalmentajaksi. 

– Pitkäjänteisyyden merkki, että tuntee puutteensa ja vahvuutensa, Sihvonen pohtii Lehtosen kärsivällistä asennetta. 

Lehtonen on voittanut Mestiksessä Ketterän peräsimessä kaksi mestaruutta. Siirryttyään Rovaniemelle Lehtonen luotsasi RoKin viime kaudella heti pronssille asti. 

Tamperelaislähtöisen Lehtosen keskeneräisyys valmentajana on Sihvosen mukaan näkynyt erityisesti pelisapluunassa. Lehtonen on suosinut pystysuunnan kiekko Mestiksessä. Meidän peli ei ole ollut varsinaisesti hallussa. 

Uuden polven valmentaja

Jarno Pikkaraisen tie Hämeenlinnassa tulee päätökseensä. Nousevan valmentajanimen palkkaaminen on HPK:lta viisas ratkaisu hinta-laatusuhteeltaan. Kuuma nimi on ollut houkutteleva valinta, johon oli tilaisuus nyt tarttua ensimmäisenä kiinni. Sihvonen muistuttaa, että nämä asiat eivät kuitenkaan perusteeksi riitä. 

– Valtava riski HPK:n puolelta. Lehtonen ei tunne sarjaa. Hän ei tiedä, mikä on SM-liigassa valmentamisen ja olemisen rytmi noilla pelimäärillä. Mitään pelillistä uutta hän ei seuraan tuo, Sihvonen kritisoi. 

Lehtonen on tullut tunnetuksi värikkäistä haastatteluistaan ja ekstrovertistä ulosannistaan Mestis-kinkereissä. Sihvosen mielestä lätkäjätkä-Lehtosesta huokuu rakkaus jääkiekkoon sen jokaisella osa-alueella, niin ottelutapahtumissa valmentamisesta aina linja-autossa kilometrien nielemiseen. 

Vaikka Lehtonen on itsekin puhunut omasta osaamisestaan kriittiseen sävyyn, Sihvonen uskoo, että apuvalmentajapaikkaa hänelle on mahdollisesti aiemmin jo tarjottu. Tähän olisi kannattanut päävalmentajapestiä silmällä pitäen tarttua, Sihvonen maalailee. 

– Lehtonen on ehdottomasti uuden polven valmentaja. Hänen otaksutaan olevan valmennus- ja johtamisotteeltaan moderni. Kun HPK aikanaan valinnan virallistaa, uskon, että yksi perusteista on se, että Lehtosen toivotaan nostavan Pikkaraista enemmän pelaajia edustusrinkiin seuran omista riveistä. 

SM-liigan valmentajaruletti on talven lähestyessä kiihtynyt. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kotimaiseen sarjaan ajetaan sisään ainakin kaksi uutta nimeä. Kontrasti Rikard Grönborgin ja Maso Lehtosen välillä on valtava. 

– Tämä kuvastelee SM-liigan kahtiajakoa. Lehtosen on saatava taakseen valmennustiimi, joka on jo kiertänyt liigasirkuksen mukana, Sihvonen toteaa. 


Lue myös:

    Uusimmat