SM-liigapakkien maalitykillä käsittämätön tahti: 300 minuuttia, 11 maalia

Vaikka vammat ovat hidastaneet Juha Leimun elämää ja pelaamista suuresti, napautti hän runkosarjan päätöskierroksella itsensä SM-liigan puolustajien maalipörssin jaetulle kärkipaikalle Janne Niskalan rinnalle. Tilastot ovat häkellyttävät, kun ottaa huomioon Leimun pelimäärän.

Viime kevään pudotuspeleissä Leimun selkä oli niin heikossa kunnossa, että hän hyppäsi jäälle vain ylivoimalla. Ja tulosta tuli. Kesä meni selkää kuntouttaessa ja Leimu kertoi, että kaikki harjoittelu tehtiin niin, ettei selkä vain saa liikaa kuormitusta.

Syksyllä 34-vuotias puolustaja pelasi seitsemän ottelua minimaalisilla peliajoilla, pääasiassa vaihtelevasti neljän minuutin ympäriltä, välillä vähän enemmän. Sitten koitti kolmen kuukauden pakkolepo ja Leimu palasi tammikuussa tositoimiin. Kuormitus kasvoi pikkuhiljaa ja kahdessa viimeisessä runkosarjan pelissä Leimu pelasi jo kärkipakille normaalit yli 20 minuuttia. Mutta vasta maaliskuun muutamissa peleissä peliaika on lähennellyt normaalia.

– Ollaan laskettu "Lepa" viime aikoina irti, sanotaan näin, Pelicansin valmentaja Pasi Nurminen naurahtaa.


Maali alle puolessa tunnissa

Leimu pelasi runkosarjasta puolet, 31 ottelua, ja teki peräti 11 maalia. Keskimääräinen peliaika nousi keväällä, mutta koko kauden keskiarvo on silti alle kymmenen minuutin. 31 peliä, yhteensä jääaikaa siis noin 300 minuuttia, ja Leimu pisti kiekon 11 kertaa maaliin. Se on puolustajalle aivan käsittämättömän kova maalitahti.

Suuntaa-antavalla matematiikalla laskettuna Leimu pöllytti verkkoa kerran vajaaseen 30 minuuttiin. Nurminen ei osaa arvioida paljonko jääaikaa olisi tullut, jos mies olisi sataprosenttisessa kunnossa, mutta kaikki ymmärtävät että paljon enemmän. Etenkin ylivoimalla hän olisi tehnyt tuhojaan paljon.

– Kyllähän se tehokkuus aivan poikkeukselliseen laukaukseen perustuu. Ei se ole kenellekään mikään salaisuus, että arsenaalissa on sellainen hevosenpotku, että näyttää olevan vaikea jätkää pysäyttää. Mutta löytyy häneltä muutakin, Juha on laadukas kiekollinen pelaaja ja pystyy ranteella ja lämärillään ratkaisemaan. Ennen kaikkea hän löytää ne linjat, mistä kiekon saa menemään maalille asti – ja kovaa, Nurminen analysoi.

– Täytyy myös muistuttaa, että vaikka takana on poikkeuksellinen taito, niin pojat, jotka Juhan kanssa pelaavat, ovat ansainneet kiitoksensa hyvästä maalineduspelaamisesta ja syötöistä, joita hänelle on annettu.

Pelicans sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja saa nyt hengähtää viikon ennen kuin puolivälierät KalPaa vastaan alkavat. Viime vuonna juuri KalPa sai tuta puolikuntoisen Leimun pelotteen ylivoimalla. Sitä lahtelaiset kaipaavat nytkin.

– Ei se yhtään huono juttu olisi jos Leimu saisi ylivoimassa asiat toimimaan muiden poikien kanssa. Ylivoima on tänä vuonna meillä vähän jopa tökkinyt, niin nyt olisi otollinen aika laittaa homma pelittämään, Nurminen sanoi toiveikkaasti.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella pelaavat Ässät-Ilves ja Kärpät-HIFK. Pelicansin urakka KalPan kotikentältä alkaa ensi viikon keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat