SM-liigaan siirtynyt ruotsalaisvahti kiinnitti huomion erikoiseen seikkaan joukkuekavereissaan – ”Se oli raskasta, ollakseni rehellinen”

Ruotsalaismaalivahti Stefan Stéen siirtyi viime kaudeksi jääkiekon SM-liigassa pelaavaan Vaasan Sportiin. Kokemus jumbojoukkueessa ei ollut hänelle monelta osin häävi.

Stéen oli tahkonnut aiemmat kaudet kotimaansa pääsarjaa SHL:ää, viimeisimmäksi 2018–19 Örebrossa. Edessä oli uusi hyppy, kun hän siirtyi pelaamaan Suomeen.

Stéen, 27, kertoo, että hänellä oli vaikeaa Sportin ainoana ruotsalaisena, kun hänen tyttöystävänsä jäi samalla Ruotsiin. Kausi kasvatti.

– Se oli taistelua. Tunnit kuluivat hitaasti ja vietin paljon aikaa itsekseni, Stéen kertoi Hockeysverigelle.

Täysi kaaos päällä”

Sport-kaudesta muodostui Stéenille kaikkinensa raskas. Hän muistelee pelanneensa hyvin viisi–kuusi ensimmäistä ottelua, mutta sen jälkeen joukkueelle iski hänen sanojensa mukaan paniikki. Tappiot seurasivat toisiaan.

– Ollakseni rehellinen, syksyllä oli kaaos päällä. Pelasimme 15 ottelua, joissa yksikään pelaaja joukkueessa ei yltänyt tasolleen ja meillä oli todella vaikeaa, minä mukaan luettuna.

– Sitten vaihdoimme valmentajaa marraskuussa ja saimme uutta energiaa.

Tuolloin Ari-Pekka Pajuluoman korvasi Risto Dufva. Muutos tuli Stéenin mukaan kuitenkin liian myöhään pelastaakseen kauden.

– Kuten hyvin tiedetään, Liiga on suljettu, eikä siten ole mitään mistä pelata, kun on pohjajoukkue, kuten me olimme. Virittäydyimme vähän paremmiksi kauden kuluessa, mutta meillä oli maailman suurin ylämäki, jotta olisimme pelanneet yhtään mistään.

Stéenin mukaan joukkuekavereista näki, ettei pelissä ollut muuta kuin kunnia.

– Monet joukkueessa alkoivat valitettavasti ajatella hyvin varhaisessa vaiheessa enemmän seuraavaa kautta sen sijaan, että olisivat olleet läsnä tässä ja nyt. Se oli täysin uusi kokemus minulle. Ruotsissa sitä on tottunut vaikeanakin kautena pelaamaan pysyäkseen taistelussa mukana, joten minulle siinä ei ollut mitään ihmeellistä taistella ja jatkaa sotaa. Oli kuitenkin hyvin erikoista nähdä muut pelaajat joukkueessa enemmän tai vähemmän puolivaloilla. Se oli aika raskasta, ollakseni rehellinen.

Kulttuurisokki

Stéen ottaa kiinni myös pelillisiin ja valmennuksellisiin asioihin ja puhuu kokemastaan ”kulttuurisokista”. Hän arvioi, että Ruotsissa peli on Suomea järjestelmällisempää ja Suomessa puolestaan avoimempaa. Hänen mukaansa Ruotsissa pelaajat osallistuvat joukkueessa enemmän keskusteluun ja maalivahdinkin näkemyksiä kuullaan puolustuspelaamisen suhteen.

– Tuolla (Suomessa) se oli enemmän sellaista, että valmentaja kontrolloi kaikkea.

– Pelaajat olivat tottuneempia sellaiseen. Jos halusin puhua tietyistä asioista puolustuspelissä, huomasin nopeasti, että ei, se ei ole, kuinka täällä työskennellään. Oli hauska kokea se, mutta se oli vähän epätavallista.

– Kuka voi kuitenkaan sanoa, mikä on oikein tai väärin? Minusta kaikki on hyvin yksilöllistä.

Ruotsin toiselle sarjatasolle?

Stéen tahkosi kuluneella kaudella Sportissa kaikkiaan 23 ottelua, ja hänen torjuntaprosentikseen muodostui 88,6. Hänellä ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta.

Stéenin agentti kartoittaa vaihtoehtoja Euroopasta, mutta yksi vaihtoehto on palata Ruotsiin.  Stéen uskoo, ettei hänelle ole Sport-kautensa jälkeen tarjolla ykkösmaalivahdin roolia SHL:ssä, ja hän on avoin myös Ruotsin toiselle sarjaportaalle Hockeyallsvenskanille.

– En etsi kakkosmaalivahdin paikkaa mistään SHL-joukkueesta. Hockeyallsvenskan voisi olla hieno vaihtoehto. Se on hyvä sarja, Stéen summasi.

Lue myös:

    Uusimmat