SM-liiga yllätettiin "housut kintuissa" – seurapomo oudoksuu viranomaisten toimia: "Aika törkeätä"

2:17
Tulosruutu: HPK-pomo suomii kovin sanoin viranomaisten toimia.

Jääkiekon SM-liiga on jäämässä tauolle eri puolilla Suomea tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi. Asiasta on määrä päättää tiistain ja keskiviikon aikana. Jääkiekkoväelle yleisötilaisuuksien rajoitusten nopea tiukentuminen tuli yllätyksenä.

Muiden muassa HPK on joutunut siirtämään joulukuun kotiotteluitaan sen jälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristi yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia maanantaina. Kanta-Hämeen alueen katsottiin viikonloppuna siirtyneen viruksen leviämisvaiheeseen.

HPK:lle yleisötilaisuuksien kieltäminen tuli yllätyksenä. Toimitusjohtaja Antti Toivanen ihmettelee, miksei seuran kanssa käyty keskustelua rajoitusten tiukentumisesta.

– Olemme tehneet erittäin hyvää yhteistyötä terveysviranomaisten ja aluehallintoviranomaisten kanssa. Ottelutapahtumat ovat olleet erittäin laadukkaasti ja turvallisesti järjestettyjä. Kaikki suunnitelmat on aikanaan ja koko ajan hyväksytetty heillä, ja nyt tuli tämä sulku täysin puskista.

Toivasen mukaan HPK:n otteluissa on etupainotteisesti otettu käyttöön turvatoimia, joita ei vallinneessa epidemiatilanteessa vielä olisi tarvinnut toteuttaa.

– Viesti oli, että tuon kaltaiset asiat olisivat se seuraava vaihe. Nyt ei tullut mitään seuraavaa vaihetta, vaan tuli suora ilmoitus sulkemisesta.

Turvatoimia ottelutapahtumissa olisi Toivasen mukaan voitu entisestään parantaa ja näin pienentää riskiä altistumiselle ja tartunnalle. Toimitusjohtajan mukaan seuran kanssa ei kuitenkaan haluttu edes keskustella asiasta.

– En voi käsittää, että sen keväisen viestinnän ja keskusteluyhteyden jälkeen tämä sivuutetaan täysin. Minun mielestäni se on aika törkeätä.

MTV Urheilu ei tavoittanut Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ketään kommentoimaan asiaa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston maanantaisella päätöksellä yleisötilaisuudet kiellettiin myös Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Kymenlaakso on viruksen leviämisvaiheessa, mutta Etelä-Karjalassa ollaan vielä perustasolla. 

Tiistaina Itä-Suomen aluehallintovirasto sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ilmoittivat uusista rajoituksista ja myös Varsinais-Suomen alueella suositeltiin suurten yleisötapahtumien kieltämistä.

Laajat rajoitukset tarkoittavat sitä, että SM-liiga joutuu tekemään päätöksen sarjan keskeyttämisestä. SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi tiistaina MTV Urheilulle, että asiasta on määrä päättää tiistaina tai keskiviikkona.

Myös Hiltunen päivittelee yllättäen päätettyjä rajoituksia.

– Meidät on yllätetty kansankielellä sanoen housut kintuissa. Tähän asti prosessi on toiminut viranomaisten, paikallisten sairaanhoitopiirien ja kaupunkien ja kuntien johdon kanssa erittäin hyvin. On sovittu ja käyty läpi, miten järjestetään ja ennakoiden pystytty toimimaan, jos arvioidaan että alue on tulossa kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen, Hiltunen sanoo.

– Nyt jotenkin yllättäen maanantaina, kun tullaan töihin, kolmella alueella tulee kiellot päälle. Tapahtuma-alan järjestäjinä tämä on meille ihan mahdoton paikka.

Hiltunen on näreissään siitä, että odottamatta tulevat päätökset vaikeuttavat elinkeinonharjoittamista.

– Ennakoitavuus on hävinnyt, tehdään päätöksiä paniikin alla tällä hetkellä, hän sanoo.

– Me voimme vain odottaa nyt, että joka päivä tulee uusia rajoituksia voimaan ja sitä kautta tehdään toimenpiteitä. Me tulemme totta kai noudattamaan ohjeita ja teemme turvallisesti asioita, mutta kyllä johtaminen liigaseuroissa menee erittäin vaikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja