Sisäministeriö selvittää: Pitäisikö huivi sallia osaksi poliisin virka-asua? "Ruotsissa poliisi on saanut käyttää jo vuosia"

8:48
Maanantain Uutisaamussa keskusteltiin, pitäisikö esimerkiksi muslimihuivi sallia osaksi poliisin virka-asua?

Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan, voisiko ja pitäisikö uskonnolliset symbolit sallia osaksi poliisin virka-asua. Uutisaamussa asiasta keskusteli Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ja erityisesti muslimien työelämään perehtynyt uskontotieteentutkija Katri Karhunen.

Rinteen mukaan esimerkiksi poliisin virka-asussa musliminaisten käyttämästä huivista saattaisi olla haittaa poliisin operatiivisissa tehtävissä.

– Poliisin virka-asu on suunniteltu kentän operatiivisia olosuhteita varten, minkä takia se on hyvin tarkkaan säädelty myös turvallisuuden näkökulmasta, hän kertoo.

Rinne vertaa huivia esimerkiksi pitkiin hiuksiin, joita ei ole suoranaisesti kielletty, mutta jotka ohjeistetaan pitämään kiinni.

Poliisin virka-asu viestii neutraaliudesta

Rinne painottaa virka-asun kertovan poliisin neutraaliudesta.

– Tämä neutraalius on osa poliisin puolueettomuutta, joka on noussut esille esimerkiksi kansalaiskeskusteluissa hyvin tärkeänä.

Uskontotieteen tutkija Karhunen ei kuitenkaan pidä argumenttia neutraaliudesta vahvana, sillä esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa poliisi on saanut käyttää uskonnollisia symboleita jo vuosia.

– Englannissa tämä erilaisuus viestii kansalaisille siitä, että poliisi edustaa koko yhteiskuntaa ja on sitä kautta neutraali.

Monilla aloilla huivin käyttö on sallittua

Monilla aloilla huivin käyttö on sallittua. Esimerkiksi terveydenhuollossa huivin on saanut valita osaksi työasua jo 2000-luvun alusta lähtien.

Muslimien käyttämän huivin lisäksi keskustelua on käyty esimerkiksi Sikh-miesten turbaaneista.

– Esimerkiksi linja-auton kuljettajat saavat nykyään käyttää turbaania töissä ollessaan, Karhunen kertoo.

Rinteen mukaan tärkeintä tällä hetkellä olisinkin selvittää, onko tämä oikeasti ongelma.

Rinteen tiedossa onkin vain yksi tapaus vuodelta 2014, jossa uskonnollisen symbolin käyttöön virka-asussa pyydettiin poliisihallituksen mielipidettä.

– Poliisin palveluksessa on myös tuhansia muita, jotka eivät ole poliisin ammatissa ja eivätkä samat ohjeet koske heitä. Tämä ei siis sinällään ole este tulla poliisin palvelukseen, hän painottaa.

Karhunen kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi musliminaiset, jotka huivia käyttävät, pitävät sitä äärimmäisen tärkeänä, eivätkä siitä syystä edes pidä mahdollisena hakea aloille, jossa huivin käyttöä ei sallita.

– Lähtisitkö sinä ulos ilman housuja? Heille huivin pois jättäminen tuntuisi samalta, hän kertoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja