Sipulista lisämakua monenlaiseen ruokaan

Maistetaan kermamuhennettuja sipuleita

Sipulin makuvaikuttaja on umami, joka korostaa muiden ruoka-ainesten makuja. Keitot, piirakat ja jauheliharuoat saavat lisämakua sipulista. Raakana sipulit maustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa nyt ajankohtaisia mätejä ja blinejä. Sipulit sopivat tietysti myöls hitaasti haudutettaviin pataruokiin, todetaan Kotimaisista Kasviksista.

Me suomalaiset syömme valtaosan sipuleista perinteisinä kepasipuleina. Keltasipuli on perussipuli, joka soveltuu kaikkeen ruoanlaitoon. Myös kepasipuleihin kuuluvasta punasipulista on muutamassa vuodessa värikkyytensä puolesta tullut hyvin suosittu.

Vihreitä sipuleita ovat ruohosipuli, purjo ja ns. kevätsipuli. Niitä kaikkia on saatavana lähes kautta vuoden.

Purjosipulin maku paranee kypsennettäessä, joten se käy mietona sipulina hyvin kala- ja äyriäisruokiin, keittoihin ja piiraiden täytteeksi. Ruohosipuli ja kevätsipuli rakastavat sellaisenaan salaatteja, mutta sopivat kevyesti kypsennettyinä esimerkiksi itämaisiin wokkiruokiin tai keittojen mausteeksi. Vihreät sipulit ovat aina näyttäviä myös koristelussa.

Lähes valkoisia sipuleita ovat hopeasipuli, valkosipuli ja jättisipuli. Näistä jättisipulin tarjonta on talvella vähäistä.

Hopeasipulia käytetään kuten tavallista keltasipulia. Jättisipuli on parhaimmillaan raakana ns. salaattisipulina.

Ryvässipuli ja salottisipuli ovat jakautuvia, kynnellisiä sipuleita. Voimakasaromisen ryvässipulin tarjonta on valitettavan vähäistä, todetaan Korimaisista Kasviksista.

Ryvässipulia viljellään pääosin Kainuussa. Salottisipuli on maultaan miedompi ja kypsyy nopeasti, mistä syystä sitä suositaan kastikkeissa. Salottisipulia tuodaan Etelä-Euroopan maista.

Purjo-äyriäispasta (Kolme annosta)

5 kevätsipulia tai 1 pieni purjo
2-3 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
1 rkl öljyä
180 g pakastekatkarapuja
2-3 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
2 rkl kapriksia tai 0,5 dl vihreitä oliiviviipaleita
parmesaania

Lisäksi: noin 200 g tuorepastaa

Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Purjoa käyttäessäsi halkaise ja pese purjo ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kuullota siinä kevätsipulia ja valkosipulia. Lisää tomaattikuutiot, valutetut katkaravut, sitruunamehu, suola, pippuri ja kaprikset. Lämmitä nopeasti, älä keitä, jotta ravut eivät sitkisty.

Tarkista maku ja ripottele lopuksi pinnalle hienonnettua tuoretta basilikaa. Sekoita rapukastike keitetyn tuorepastan joukkoon ja tarjoile heti raastetun parmesaanin kanssa.

Kermamuhennetut sipulit (Neljä annosta)

16 pientä sipulia
vettä
suolaa
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kermaa
rouhittua mustapippuria
ripaus inkivääriä
tuoretta kirveliä

Kuori sipulit ja halkaise suurimmat. Keitä sipulit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Ruskista rasva kasarissa. Lisää sipulit ja ripottele päälle sokeria. Sekoita varovasti, kunnes sipulit ovat tasaisen kullanruskeita. Kaada toiseen astiaan. Lisää kasariin valkoviini ja irrota reunoilla ja pohjassa oleva "karamelli".

Lisää kerma ja anna saostua koko ajan sekoitellen. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja inkiväärillä. Yhdistä kastike ja sipulit. Lisää lopuksi tuoretta hienonnettua kirveliä. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä.

Sipulifaktaa

-Suomalaiset syövät keskimäärin 5,6 kiloa sipuleita henkeä kohti vuodessa.
-Määrästä on perinteisen kepasipulin ja sen värimuunnosten osuus 4,4 kiloa.
-Valkosipulia käytetään vajaa 0,3 kiloa asukasta kohti vuodessa.
-Sipulin suosio on kasvanut muihin kasviksiin verrattuna selvästi nopeimmin.
-Sipuliostot vähittäiskaupoista lisääntyivät 63 prosenttia vuosina 1991-2002. Eniten on kasvanut punasipulin kulutus.
-Kotimaista kelta- ja punasipulia on saatavilla ympäri vuoden. Purjosipulit ja monet muut erikoissipulit ovat kevättalvisin pääasiassa tuontituotteita. Keväsipulia ja ruukussa kasvatettavia ruohosipuleita saadaan myös kotimaisina kautta vuoden.
-Kotona kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydällä astiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseen otollisin paikka on kuiva ja ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa, kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit alkavat helposti itää.
-Sipulit ovat hyvää ja terveellistä syötävää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat