Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Sipulista lisämakua monenlaiseen ruokaan

Julkaistu 11.03.2004 13:54

Maistetaan kermamuhennettuja sipuleita

Kuva: Sanna Peurakoski

Kuva: Sanna PeurakoskiCopyright MTV Oy 2004 / Finfood

Sipulin makuvaikuttaja on umami, joka korostaa muiden ruoka-ainesten makuja. Keitot, piirakat ja jauheliharuoat saavat lisämakua sipulista. Raakana sipulit maustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa nyt ajankohtaisia mätejä ja blinejä. Sipulit sopivat tietysti myöls hitaasti haudutettaviin pataruokiin, todetaan Kotimaisista Kasviksista.

Me suomalaiset syömme valtaosan sipuleista perinteisinä kepasipuleina. Keltasipuli on perussipuli, joka soveltuu kaikkeen ruoanlaitoon. Myös kepasipuleihin kuuluvasta punasipulista on muutamassa vuodessa värikkyytensä puolesta tullut hyvin suosittu.

Vihreitä sipuleita ovat ruohosipuli, purjo ja ns. kevätsipuli. Niitä kaikkia on saatavana lähes kautta vuoden.

Purjosipulin maku paranee kypsennettäessä, joten se käy mietona sipulina hyvin kala- ja äyriäisruokiin, keittoihin ja piiraiden täytteeksi. Ruohosipuli ja kevätsipuli rakastavat sellaisenaan salaatteja, mutta sopivat kevyesti kypsennettyinä esimerkiksi itämaisiin wokkiruokiin tai keittojen mausteeksi. Vihreät sipulit ovat aina näyttäviä myös koristelussa.

Lähes valkoisia sipuleita ovat hopeasipuli, valkosipuli ja jättisipuli. Näistä jättisipulin tarjonta on talvella vähäistä.

Hopeasipulia käytetään kuten tavallista keltasipulia. Jättisipuli on parhaimmillaan raakana ns. salaattisipulina.

Ryvässipuli ja salottisipuli ovat jakautuvia, kynnellisiä sipuleita. Voimakasaromisen ryvässipulin tarjonta on valitettavan vähäistä, todetaan Korimaisista Kasviksista.

Ryvässipulia viljellään pääosin Kainuussa. Salottisipuli on maultaan miedompi ja kypsyy nopeasti, mistä syystä sitä suositaan kastikkeissa. Salottisipulia tuodaan Etelä-Euroopan maista.

Kuva: Sanna PeurakoskiKuva: Sanna PeurakoskiCopyright MTV Oy 2004 / Finfood

Purjo-äyriäispasta (Kolme annosta)

5 kevätsipulia tai 1 pieni purjo
2-3 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
1 rkl öljyä
180 g pakastekatkarapuja
2-3 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
2 rkl kapriksia tai 0,5 dl vihreitä oliiviviipaleita
parmesaania

Lisäksi: noin 200 g tuorepastaa

Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Purjoa käyttäessäsi halkaise ja pese purjo ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kuullota siinä kevätsipulia ja valkosipulia. Lisää tomaattikuutiot, valutetut katkaravut, sitruunamehu, suola, pippuri ja kaprikset. Lämmitä nopeasti, älä keitä, jotta ravut eivät sitkisty.

Tarkista maku ja ripottele lopuksi pinnalle hienonnettua tuoretta basilikaa. Sekoita rapukastike keitetyn tuorepastan joukkoon ja tarjoile heti raastetun parmesaanin kanssa.

Kermamuhennetut sipulit (Neljä annosta)

16 pientä sipulia
vettä
suolaa
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kermaa
rouhittua mustapippuria
ripaus inkivääriä
tuoretta kirveliä

Kuori sipulit ja halkaise suurimmat. Keitä sipulit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Ruskista rasva kasarissa. Lisää sipulit ja ripottele päälle sokeria. Sekoita varovasti, kunnes sipulit ovat tasaisen kullanruskeita. Kaada toiseen astiaan. Lisää kasariin valkoviini ja irrota reunoilla ja pohjassa oleva "karamelli".

Lisää kerma ja anna saostua koko ajan sekoitellen. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja inkiväärillä. Yhdistä kastike ja sipulit. Lisää lopuksi tuoretta hienonnettua kirveliä. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä.

Sipulifaktaa

Kuva: Sanna PeurakoskiKuva: Sanna PeurakoskiCopyright MTV Oy 2004 / Finfood

-Suomalaiset syövät keskimäärin 5,6 kiloa sipuleita henkeä kohti vuodessa.
-Määrästä on perinteisen kepasipulin ja sen värimuunnosten osuus 4,4 kiloa.
-Valkosipulia käytetään vajaa 0,3 kiloa asukasta kohti vuodessa.
-Sipulin suosio on kasvanut muihin kasviksiin verrattuna selvästi nopeimmin.
-Sipuliostot vähittäiskaupoista lisääntyivät 63 prosenttia vuosina 1991-2002. Eniten on kasvanut punasipulin kulutus.
-Kotimaista kelta- ja punasipulia on saatavilla ympäri vuoden. Purjosipulit ja monet muut erikoissipulit ovat kevättalvisin pääasiassa tuontituotteita. Keväsipulia ja ruukussa kasvatettavia ruohosipuleita saadaan myös kotimaisina kautta vuoden.
-Kotona kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydällä astiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseen otollisin paikka on kuiva ja ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa, kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit alkavat helposti itää.
-Sipulit ovat hyvää ja terveellistä syötävää.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatYmmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita"Sehän lähti ihan lapasesta" – Sanna testasi, kuinka vaikea on saada auto hallintaan liukkaalla kelillä Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksiOstitko tämän tuotteen Puuilosta? Tärkeä huomio!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 00:00
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat

  • Eilen19:12
    Testit

    Ymmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!

  • Eilen18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • Eilen16:55
    Liikenneturvallisuus

    "Sehän lähti ihan lapasesta" – Sanna testasi, kuinka vaikea on saada auto hallintaan liukkaalla kelillä

  • Eilen14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi