Nämä näköongelmat iskevät kaikille – tunnista oireet ajoissa!

Iän myötä erilaisten silmäsairauksien riskit kasvavat, ja osan niistä kohtaa väistämättä meistä jokainen. Silmätautien erikoislääkäri Merri Rieppo kertoo, mikä uhkaa silmien terveyttä.

1. Ikänäkö

Noin 45-vuotiaana kaikille tulee ikänäköä. Se tarkoittaa lähinäön muuttumista huonommaksi, jolloin silmälasien hankkiminen on paikallaan. Likinäköisillä tämä ilmenee siten, että joutuu ottamaan silmälasit pois lukiessa. Silloin yleensä siirrytään monitehoihin.

2. Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys johtuu ympäristötekijöistä ja hormonaalisista muutoksista. Kuivasilmäisyys on hyvin yleinen vaiva. Se ilmenee roskan tunteena silmissä sekä silmien vetistämisenä.

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa räpyttelemällä enemmän ja suojaamalla silmät vedolta. Lisäksi saatavilla on kosteuttavia tippoja ja geelejä. Hoitaminen on tärkeää, sillä jos silmän pinta pääsee kuivumaan, siihen voi pahimmillaan tulla haavoja.

3. Lasiaisen irtauma

Irtauma tulee lähes kaikille jossain vaiheessa. Oireina ovat valonvälähdykset ja roskan ilmestyminen näkökenttään. Irtauma saattaa aiheuttaa verkkokalvoon reiän, jolloin tarvitaan laserhoitoa. Pahimmillaan se saattaa irrottaa koko verkkokalvon.

4. Glaukooma eli silmänpainetauti

Glaukooma on sokeuttava sairaus, ellei sitä havaita ajoissa. Sairaus kulkee suvussa. Jos potilas itse havaitsee glaukooman oireita, eli näkökentän pienenemistä, on hoito jo turhan myöhään aloitettavissa. Siksi niiden, jotka tietävät suvussaan olevan glaukoomaa, tulisi tarkastuttaa silmien terveys jo nuorena.

5. Silmänpohjan rappeuma

Sairaudella on sekä kostea että kuiva muoto. Kostean rappeuman oireena on yleensä suoriin viivoihin ilmestyvä kupru. Sitä voidaan hoitaa, toisin kuin kuivaa rappeumaa.

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja