Silmälääkäri jakoi kylmäävät kuvat: Nämä nähtyäsi et enää ikinä nuku piilarit päässä

10:18
Yhä useampi on likinäköinen – videolla optikko kertoo, miksi näin on.

Yhdysvaltalainen silmäklinikka jakoi Facebookissa järkyttävät kuvat piilolinssit silmissään nukkuneen naisen saamasta sarveiskalvontulehduksesta. Kylmäävät kuvat ovat varoittava esimerkki muille piilolinssien käyttäjille.

Vita Eye Clinic -klinikka jakoi Facebookissa karmivan kuvasarjan piilolinssien kanssa nukkumisen vaaroista. Nukkuminen piilolinssit silmissä lisää silmätulehduksen riskiä, sillä ne eivät läpäise tarpeeksi happea. Vain yötäpäivää-linssit soveltuvat käytettäväksi myös nukkuessa.

Lähes kaksi kolmasosaa piilolinssien käyttäjistä kuitenkin jättäisi piilolinssit mieluummin yöksi päähän kuin ottaisi ne pois, kertoo Piilari.info-sivusto. Tämän on huomannut myös yhdysvaltalainen silmälääkäri Patrick Vollmert, joka kuulee potilailtaan päivittäin, että he nukkuvat piilolinssien kanssa jatkuvasti – ongelmitta.

Vakavia ongelmia piilolinssien kanssa nukkumisesta voi kuitenkin tulla, osoittaa yksi Vollmertin hoitama tapaus – joka ei valitettavasti ole ensimmäinen. Naispotilaan silmästä otetut kuvat voivat järkyttää.

Sarveiskalvontulehdus uhkaa potilaan näköä


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Piilolinssit päässään nukkunut yhdysvaltalaisnainen oli saanut Pseudomonas aeruginosa -bakteerin aiheuttaman sarveiskalvontulehduksen.

Duodecim-lehti kertoo, että sarveiskalvotulehdus eli keratiitti on havinainen piilolinssien käyttöön liittyvä komplikaatio, joka uhkaa aina potilaan näköä. Yleisin taudin aiheuttaja on sauvabakteeri Pseudomonas aeruginosa yksi vaarallisista ”superbakteereista”, joka on luonnostaan resistentti monille antibiooteille ja kehittää jatkuvasti uusia keinoja vastustaa niitä. Pseudomonas aeruginosa elää esimerkiksi edessä, maassa, keinotekoisilla pinnoilla ja ihmisen iholla.

Bakteeri oli alkanut tuhota yhdysvaltalaispotilaan silmässä sarveiskalvoa ja jättänyt jälkeensä valkeaa kuollutta kudosta – kuvasarjassa kudos on värjäytty vihreäksi fluoreseiinilla.

Keratiitti jättää sarveiskalvolle arven

Potilaalle aloitettiin antibioottikuuri ja hän sai steroideja, jotta pysyvä silmän arpeutuminen pystyttäisiin välttämään. Vaikka kyseisen naisen silmien kunto alkoi parantua, lääkäri pitää todennäköisenä, että potilas tulee kärsimään näönmenetyksestä vielä hoidon jälkeen.

– Piilolinssien pois ottaminen vie muutaman sekunnin, mutta niiden jättäminen päähän voi aiheuttaa elämän mittaisen peruuttamattoman tuhon, silmäklinikka muistuttaa Facebook-päivityksessään.

Myös Duodecim-lehti muistuttaa, että vaikka sarveiskalvontulehdus saadaan useimmiten hoidettua, jättää keratiitti sarveiskalvolle arven ja näöntarkkuus saattaa heiketä merkittävästi. Tulehduksen jatkohoito voi edellyttää sarveiskalvonsiirtoa.

Silmälääkäri Vollmert varoittaa, että sarveiskalvontulehdus voi johtaa jopa sokeutumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja